6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

SÜ'den öğrencilere deprem paneli

SÜ'DEN HALKA VE ÖĞRENCİLERE DEPREM PANELİ

Selçuk Üniversitesi (SÜ), Konya'da son dönemde meydana gelen 4.5 ve 4.7 şiddetindeki depremlerin ardından öğrencileri ve halkı bu konuda bilinçlendirmek için 'Deprem' konulu panel düzenledi.

Konya Ticaret Odası Konferans Salonu'ndaki panele konuşmacı olarak katılan SÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Eren, 'Konya Bölgesinin Depremselliği ve 10-11 Eylül Konya Depremleri' konulu sunumunu gerçekleştirirken, Doç. Dr. Adnan Özdemir, 'Konya Çevresindeki Zeminlerin Özellikleri ve Deprem Esnasında Davranışları', Sivil Savunma Uzmanı Sibel Kocabaş ise, 'Depremden Korunma Yolları' konusunda bilgi verdi.

Doç. Dr. Yaşar Eren, Konya'nın yıkıcı depremlerden etkilenme sıklığı açısından Türkiye'nin en güvenilir illerinden bir tanesi olduğunu belirterek, "Konya'nın bazı bölgelerinde yıkıcı fay zonları bulunuyor. Konya bir çöküntü havzası. Bölgede bulunan faylar genel olarak 6, 6.5 büyüklüğünde deprem üretebilir. Konya'daki fay zonunun aktif halde. Konya'da her 5 yılda bir şiddetli depremin görülmesi normaldir. Deprem esnasında yaşamımız deprem öncesinde yaptığımız hazırlıklara bağlıdır. Şehirdeki deprem korkusu, depremden daha fazla can kaybına neden oluyor. Yaşanan depremler küçük çaplı olsa da alacağımız dersin büyük olması gerekmektedir" dedi.

Bölgede 7'den büyük depremin beklenilmediğini dile getiren Doç. Dr. Eren, "Bundan sonrası için yapılanmada 6, 6.5 şiddetindeki depremlere göre binaların yapılması gerekmektedir. Sadece depremi değil, gelecek nesilleri de düşünerek verimli arazilerde yapılaşmayı önlemeli ve binaları sert toprakların üzerine yapmalıyız" diye konuştu.

Paneldeki bir diğer konuşmacı Doç. Dr. Adnan Özdemir ise, deprem esnasında kırılma meydana geldiği zaman dalgaların oluştuğuna dikkat çekerek, "Oluşan bu dalgalar yapıları etkilemektedir. Binalarımızı çok sağlam yapmamamız bazen sorunları çözmeyebilir. Binanın sağlam olmasından önce, bina zeminin sağlam olması gerekmektedir. Yapılaşmalar sert ve sağlam kayalar üzerine yapılmalıdır" dedi. Konya'da bazı ilçelerde deprem tehlikesinin daha yüksek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özdemir, "Konya'ya yakın yerlerde oluşacak 5, 6.5 ile uzak bölgelerde oluşacak 7 büyüklüğündeki deprem senaryolarına göre şehir planlanması yapılmalıdır. Mühendislik hizmeti almış ancak hafif depremlerde dahi zarar gören bir bölgede yaşıyoruz. Bölgede gereken tedbirler alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Panelde son olarak Selçuk Üniversitesi Sivil Savunma uzmanı Sibel Kocabaş tarafından deprem esnasında yapılması gerekenler anlatıldı. Depremden korunma yollarını anlatan Kocabaş, deprem sırasında oluşabilecek zararları en aza indirmenin yolunun alınacak tedbirlere bağlı olduğunu ifade ederek, "Deprem öldürmez, insanlar ve binalar öldürür. Deprem esnasında en fazla can kayıpları merdiven altlarında ve balkonlarda meydana geliyor. Yaşadığımız yeri, deprem ve diğer afetlere karşı düzenlemeliyiz. Kaçışımızın engellenmemesi için kapımıza yakın alanlarda eşya bulundurmamalıyız. Raflarımızı sabitlemeliyiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2009 Perşembe 15:43:04
Güncelleme :8 Ekim 2009 Perşembe 17:03:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?