4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

SÜ'nde anal bant uygulaması

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde, çeşitli nedenlerle makat fonksiyonlarını kaybetmiş hastalar için Türkiye'de ilk olarak anal bant uygulamasının başlandığı bildirildi.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Özkağnıcı, makat bölgesi kanseri nedeniyle makatı alınan ve bağırsağı karın duvarına ağızlaştırılmış olan hastaların ömür boyu torbayla yaşamak zorunda kaldığını ifade ederek, "Etrafa yayılan koku ve barsak kontrolünün yapılaması nedeniyle bu hastalar toplum içine çıkamamakta ve sosyal hayatları olumsuz etkilenmekteydi. Almanya'da geliştirilen anal bant uygulaması bu hastalar için yeni bir umut ışığı doğmuştur. Anal bant uygulaması ayrıca yaşlılık, çok doğum ve diğer hastalıklar nedeniyle gaz ve gaita kontrolünü yitirmiş olan hastalara da uygulanabilmektedir. Hastanın makat bölgesine veya kolostomi çevresine yerleştirilen anal bant, sağ kasık bölgesine yerleştirilen bir düğmeye basılarak basit bir mekanizmayla gaz ve gaita çıkışını kontrol edebilmektedir" dedi.

Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin de, anal bant uygulamaları konusunda Almanya'da bir kursa katıldığını ve bazı ameliyatlarda bulunduğunu ve bu uygulamanın çok kolay bir cerrahi müdahaleyle hastalara yerleştirilebileceğini söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 17:07:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?