6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Süneyle biyolojik mücadele

Konya'nın Ereğli ilçesinde hasat dönemi öncesi süne ve kımıl zararlıları ile biyolojik mücadele başladı. Mücadele kapsamında doğaya süne ve kımılın düşmanı parazitoitler bırakıldı.

Ereğli'nin Çimencik köyünde parazitoitler düzenlenen törenle doğaya salındı. Törene Ereğli Kaymakamı İbrahim Ballı, İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Törende konuşan İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, bu yıl Ereğli'de yağışlarında etkisiyle yüksek bir rekolte beklediklerini belirterek, "Rekoltede kayıpların yaşanmaması için süne ve kımıl zararlılarına karşı etkin mücadele yapmamız gerekiyor. 5 yıldır Ereğli’de biyolojik mücadele yapıyoruz. Bu mücadelemizdeki hedef Ereğli çiftçisinin zarar görmemesini sağlamak ve 5 milyon TL’lik bir kaybı önlemek. Bu konuda Ereğli’deki kurum ve kuruluşlar ekiplerimize büyük destek vermekteler ve duyarlı bir davranış sergilemekteler. Laboratuar şartlarında üretilen parazoitler süne ve kımıl yumurtalarını zehirleyerek etkisiz hale getiriyorlar. Bu zararlılara karşı biyolojik mücadelenin yanında ağaçlandırmanın da yapılması büyük önem arz ediyor" dedi.

Ereğli Kaymakamı İbrahim Ballı ise, biyolojik mücadele ile doğal dengenin bozulmadığını ifade ederek, "Hububat üreticilerinin en önemli sorunlarının başında kımıl ve süne gelmektedir. Bu haşerelere karşı bilinçli bir yol izlenmelidir. Özellikle bölgemizde etkili olan bu haşerelerle biyolojik mücadele önemli. Bu konuda çiftçilerimizde mücadele ekiplerine yardımcı olmak zorundadırlar. Bereketli bir yıl temennisiyle mücadelenin başarılı olmasını arzu ediyorum” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 12:03:18
Güncelleme :27 Mayıs 2009 Çarşamba 12:05:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?