6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

'Tahıl ambarı' çöl olmayacak

Dünyanın en önemli 200 ekolojik bölgesi arasında yer alan Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Kapalı Havzası, 2030 yılında çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya. Havzanın su kaynaklarının korunması amacıyla ETİ Burçak, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) işbirliğiyle başlatılan modern sulama projesi, hem su tasarrufu sağlayacak hem de ürün verimini artıracak.



'Konya Havzası Modern Sulama Projesi' kapsamında, tarımsal sulamanın yoğun olduğu Çumra ve Beyşehir'de buğday ve şekerpancarı ekilen 4 pilot bölgede yağmurlama ve damla sulama çalışmaları hayata geçirildi. Şubat-Aralık 2008 dönemini kapsayan örnek çalışmada, pilot bölgelerin fizibilite çalışmaları, modern sulama ekipmanlarının projelendirmesi ve uygulaması yapılarak, bu sistemler çiftçilere hibe edildi. Proje kapsamında tarla sahiplerine hasat zamanına kadar ziraat mühendisleri tarafından ücretsiz teknik danışmanlık desteği de sağlanıyor. Proje ile daha fazla çiftçinin modern sulama yöntemlerini öğrenmesi ve benimsemesi amaçlanıyor. Bunun için bölgedeki çiftçilere, su kaynaklarının önemi, zirai su kullanımı, modern ve doğru sulama teknikleri, doğa dostu tarım uygulamaları konularında düzenlenecek ücretsiz eğitimler ağustos-eylül arasında, hasat döneminde, tarlalarda uygulamalı olarak gerçekleştirilecek. Şekerpancarı, mısır, pamuk gibi sıralı ekilen mahsullerde ve sebze meyve bahçelerinde çok uygun bir yöntem olan damla sulama yöntemi ile yüzde 50'den fazla verimlilik artışı sağlanıyor. Ayrıca 25 dekarlık bir alanı 'vahşi' sulama yöntemi ile sulamak için 30 ton su kullanmak gerekirken, aynı alan damla sulama ile 18 ton su kullanılarak sulanabiliyor. Daha sık ekilen ve ürün boyu uzun olan buğday, arpa gibi ürünlerde daha iyi sonuçlar veren yağmurlama sulama ise vahşi sulamaya göre yüzde 35 daha az su kullanımı ve yüzde 20 verimlilik artışı sağlıyor.

Proje hakkında bilgi veren WWF Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığına dikkat çekti. Dört pilot tarlada uygulanmakta olan damla ve yağmurlama sulama sistemleriyle yüzde 50'yi aşan oranlarda su tasarrufu sağlanacağını vurgulayan Demirayak, enerji, iş gücü ve gübre masraflarında da tasarruf sağlayan bu sistemler sayesinde buğdayda yüzde 10, şeker pancarında ise yüzde 25'e varan oranlarda verim artışı beklediklerini anlattı. Demirayak, dünya çapında kuraklığın bedelinin yıllık 42 milyar dolar olduğuna işaret etti. Eti Pazarlama Grup Başkanı Şule Atabey Şamlı da esas amaçlarının sulama projelerine destek sağlamanın yanı sıra kamuoyunu bilinçlendirmek olduğunu söyledi. Şamlı, mayısta başlayıp haziran sonuna kadar sürecek TV reklamının yanı sıra, tüketicilerini bilgilendirici gazete ilanları ve billboard çalışmaları da yaptıklarını ifade etti. Şamlı, "Yaygın satış ağımızı da bu kampanyamıza destek vermek üzere yanımıza alarak Türkiye genelindeki seçkin satış noktalarında stantlar kurarak tüketicilerimizi bilgilendirmeyi amaçlıyoruz."

Zaman
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 03:45:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?