6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Tandır teknolojiye direniyor

TANDIR TEKNOLOJİYE DİRENİYOR

Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve ekmek, börek gibi unlu mamullerin pişirilmesinde kullanılan tandır, gelişen teknolojiye direnmeye devam ediyor.

Konya'nın tarihi Sille Mahallesi'nde 28 yıldır tandır ustalığı yapan Ramazan Kayan, bu işi yapan ustaların çok azaldığını söyledi. Gelişen teknolojiye rağmen insanların hala tandırı kullanmaya devam ettiğini ifade eden Kayan, "Ben aslında torna ustasıyım. Ama 28 yıl önce bu işe öylesine girdim ve bir daha bırakamadım. Günümüzde artık her şey çok kolay hale geldi. İnsanlar fırınlara gidip istediği ekmeği alabiliyor. Ama hiçbiri tandır ekmeğinin tadını vermiyor. Bu tadı isteyenler ise apartman ya da

müstakil evlerinin önünde ya da arkasında bulunan boşluk alanlara tandır yaptırıyorlar ve aralıklı zamanlarla ekmek ya da börek yapıyorlar" dedi.

Tandır yapmanın çok zahmetli ve zaman isteyen bir iş olduğunu dile getiren Kayan, "Tandır, parça parça yapılan bir ürün. Önce ağız kısmını yapıyoruz. Sonra üzerine toprağı parça parça koyarak tabanına kadar ilerliyoruz. Sille'nin toprağı buna çok uygun olduğu için bu işi burada yapıyorum. Tandırların fiyatı büyüklüğüne göre 80 lira ile 150 lira arasında değişiyor. Yaptığımız işe göre aslında ucuz veriyoruz ama daha fazla fiyata istesek de satamıyoruz" şeklinde konuştu.

TANDIR TEKNOLOJİYE DİRENİYOR
TANDIR TEKNOLOJİYE DİRENİYOR
TANDIR TEKNOLOJİYE DİRENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2010 Salı 11:50:03
Güncelleme :9 Kasım 2010 Salı 12:06:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?