7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Tarihe çileli ulaşım

TARİHE ÇİLELİ ULAŞIM

Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Fasıllar Köyü’nde bulunan Hitit, Roma ve Bizanslılar’dan kalma tarihi eserlere ulaşımı sağlayan toprak yolun alanı ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistlere güçlük yaşattığı bildirildi.

Fasıllar Köyü Muhtarı Mustafa Serbes, köyde bugüne kadar ayağa kaldırılamayan Hititler döneminden kalma 72 ton ağırlığındaki dünyanın en büyük kaya anıtının da yer aldığı tarihi değeri oldukça yüksek olan eserler bulunduğunu bildirdi. Serbes, “Tarihi örenlerin yer aldığı bölgeye ulaşımı sağlayan toprak yol nedeniyle yöremizi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler güçlük yaşıyor. Oldukça dar olan eğimli yol çok kötü durum olduğu için motorlu araç trafiğine izin verememektedir. Turist otobüsleri bu alana çıkamamakta, o yüzden tarihi eserlerin bulunduğu bölgeye intikal yürüyüşle sağlanmaktadır” dedi.

Fasıllar anıtlarının bulunduğu bölgenin bugüne kadar turizme kazandırılamadığını, buna rağmen yerli ve yabancı birçok konuğu ağırlamaya devam ettiğini vurgulayan Serbes, “Bu bölge ilkbahar mevsimi ile birlikte yoğun bir turist ilgisi ile karşılaşmaktadır. Özellikle bu mevsimde öğrenciler de düzenlenen turlarla sık sık bölgemize gelmektedir. Ancak, bu bölgeye ulaşmada yaşanan güçlükler ziyaretçilerimize sıkıntı yaşatmaktadır. Buradaki anıtlarımız açık alanda korumasız bir şekilde beklemektedir. Etrafı çevrili olmadığından her türlü hayvan giriş çıkışı olmakta, ziyaretçiler için bu durum kötü bir görüntü sergilemektedir. Buradaki dünyanın en büyük kaya anıtının ayağa kaldırılarak yerinde sergilenmesini, bu bölgenin turizme açılarak etrafının çevrilmesini, günübirlik ziyaretçilerin dinlenip oturabileceği bir tesis yapılmasını, buradaki eserlerin tanıtımını yapan katalog ve broşürlerin bastırılarak gelen ziyaretçilere dağıtımını yapabilecek, rehberlik faaliyetleri yürütebilecek, en önemlisi güvenliğini sağlayabilecek ölçüde birkaç görevlinin tahsis edilerek istihdamını istiyoruz” diye konuştu.

TARİHE ÇİLELİ ULAŞIM
TARİHE ÇİLELİ ULAŞIM
TARİHE ÇİLELİ ULAŞIM
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 12:29:04
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 12:33:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?