4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Tarihi birer birer yok ediyoruz

Seydişehir'de bir çok tarihi alan ilgisizlik ve bakımsızlıktan yok oluyor.

AKP Konya Milletvekili Harun Tüfekci'nin girişimleri neticesinde Seyid Harun Camii ve Hamamı için bakım kararı çıkartılırken, bu kez Akçalar kasabasındaki Çal Tepesi Höyüğündeki mağaranın yok olmakla yüz yüze olduğu ortaya çıktı.

İçerisindeki sarkıt ve dikitlerin hala orijinalliğini koruduğu mağara, daha önceden ruhsat verilen taş ocağı işletmecilerinin çalışmalarıyla mahvolmuş durumda.

Tahribatın korkunç boyutlara ulaştığı mağaradan çıkan sarkıt ve dikitler kaya parçalarının arasında yok olup gidiyor. Daha önce tespit edilen mağaranın ağzı taş ocağı işletmecilerinin yaptığı kazı ve patlatma çalışmaları ile kapanmıştı ancak kazı çalışmaları devam ederken mağaranın kapanan ağzı tekrar bulundu.

Seydişehir Gönüllü Tema Temsilcisi Ali Kazankaya, Çal Höyüğünde yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Tarihe ve kültür varlıklarımıza ne kadar zarar verdiklerinin farkında değiller. Burada höyük yok oluyor acil önlem alınmalı. Bu bölge tahribata uğramış Çal mağarası kepçelerin kazması altında yok olmuş.

Yol yapımları, baraj inşaatları altında kalan yerler, denetimsiz yapılaşma, defineciler, kaçak kazılar, maden ve taş ocağı işletilmesinden kaynaklanıyor. Kültür emanetlerimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya Bölgemizin tamamını kapsayan harita ve envanter çıkarılmalı ve korumalıyız bunlar yapılmıyor.

Ben Seydişehir belediye başkanlığı belediye meclisine bu konuda dilekçe verdim başkan bana param yok bunlara diye cevap verdi. Bizler bu ülkede misafir değil ev sahibiyiz değerlerimize sahip çıkmalıyız."

İsmail Sünbül - Kenthaber / Seydişehir
Yayın Tarihi : 4 Mart 2006 Cumartesi 23:06:46
Güncelleme :5 Mart 2006 Pazar 01:40:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?