6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Tarihi camiye kameralı koruma

Geçmişten günümüze ayakta kalmayı başaran en önemli tarihi miraslarımızdan birisi olan Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Eşrefoğlu Süleyman Bey Cami artık hırsızlık olaylarına karşı iç ve dış cephesine yerleştirilen toplam 26 kamera ile gece ve gündüz takip altına alındı.

Türkiye'de ilk kez Beyşehir'de kurulan sistemle tarihi cami aynı zamanda muhtemel bir yangına karşı da koruma altına alındı. Eşrefoğlu Camii'ne kurulan 24 yangın sensörü, olası yangınları 10 dakika önceden yetkililere haber veriyor.

Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali olan İçerişehir Mahallesi'ndeki tarihi Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii'ne artık hırsızlar giremeyecek. Tarihi caminin iç kısmına 18, dış cephesine ise 8 olmak üzere toplam 26 adet güvenlik kamerası yerleştirildi. Tarihi ibadethane her türlü hırsızlık olayına karşı merkezi sistemle 24 saat süreyle izlenip gözetlenmeye başlandı.

Eşrefoğlu Cami İmam-Hatibi Adem Sözen, tarihi ibadethanenin yangın ve hırsızlık olaylarına karşı koruma altına alınması için yaklaşık 4 yıldır sürdürülen girişimlerden olumlu sonuç almanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Dünya harikalarından birisi olarak nitelendirilen Beyşehir'in gözbebeği olan Eşrefoğlu Camii'nin Türkiye'nin en önemli tarihi miraslarından birisi olduğunu ve yılın 365 günü yerli ve yabancı turist çektiğini belirten Sözen, böylesine önemli bir tarihi eserin hem yangın, hem de hırsızlık olaylarına karşı koruma altında bulundurulması gerektiğini söyledi.

Daha önce böyle bir sistem kurulmadığı için tarihi camide görev yapan din görevlileri olarak geceleri gözlerine uyku girmediğini vurgulayan Sözen, yapının ahşap olması nedeniyle muhtemel bir yangına karşı ister istemez bir endişe yaşadıklarını söyledi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan yangın koruma tertibatı ve güvenlik kamera sistemi ile tarihi ibadethanenin artık 24 saat süreyle gözetim altında bulundurulmaya başladığını dile getiren Sözen, şu bilgileri verdi:

"Eşrefoğlu Camii'ne kurulan bu koruma sisteminin Türkiye'deki bir başka camide örneği yok. Sistem ilk kez Beyşehir'de kuruldu. İbadethanemizin içerisine 18, dış cephesine ise 8 olmak üzere toplam 26 güvenlik kamerası yerleştirildi. Merkezi sistemle camimizin hem içi, hem de dış cephesi 60 metre mesafeye kadar taranıyor, izlenip gözetlenebiliyor. Ayrıca görüntüler kayıt altına da alınıyor. Daha önce alarm sistemi vardı ancak görüntü kaydı olmadığı için güvenlik tedbiri yetersiz kalıyordu. Yine eskiden zaman zaman camimizin girişinde ayakkabı hırsızlığı olayları oluyordu. Şimdi bu sistemle bunun önüne geçilmesini de bekliyoruz. Kameraların izleyebildiği mekanlar arasında ibadethanemizin bahçesi, bedestenin önü ve türbe kısımları da yer alıyor."

SATICILAR DA TAKİP ALTINDA

Adem Sözen, güvenlik kamerası kayıtlarının camiye yerleştirilen iki ayrı ekran vasıtasıyla da izlenebildiğini belirtirken, "Bu sistemin bir diğer faydası da cami önünde ibadethanemizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere bölgemizin yerel ürünlerini pazarlayan satıcılarımızı kontrol altına alması oldu. Satıcı kardeşlerimizi sistemin kurulmasının ardından çağırdık ve kameralarla sürekli takip altında olduklarını, yabancı ziyaretçilere yönelik satış yaparken bulundukları yerde oturmaları gerektiği konularında uyarılarda bulunduk. Şimdi bu konuda gelen şikayetler ortadan kalktı" şeklinde konuştu.

Sözen, camiye kurulan yangın koruma sistemi konusunda ise şu bilgileri verdi:
"Tarihi camimize 24 adet yangın sensörü takıldı. Bu sistem ısıya karşı duyarlı olduğundan muhtemel bir yangın olayında 10 dakika önceden alarm vererek ilgilileri haberdar ediyor. Ahşap yapı olduğu için yangın olaylarından çok çekindiğimiz camiimiz böylelikle böyle bir tehlikeden de korunmuş olacak."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 18:00:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?