6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Tarihi sarayda cam buluntular

Konya’nın Beyşehir ilçesinde Selçuklular döneminden günümüze kalıntıları ulaşan tek eser durumundaki tarihi Kubadabad Sarayı’nda kazı çalışmalarında yeni buluntular ortaya çıkarıldı.

İlçeye bağlı Gölyaka beldesi sınırları içinde yer alan Beyşehir Gölü kıyısındaki Kubadabad Sarayı’nda 1980 yılından beri kazı çalışmalarını yürüten Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık, bu yıl yapılan çalışmaların Ramazan ayının araya girmesi nedeniyle erken bitirildiğini söyledi.

18 Temmuz’da başlayan çalışmalarda bölüm öğrencilerinin yanı sıra, restoratörler, akademisyenler, arkeologlar ve yevmiyeli çalıştırılan işçilerin görev aldığını belirten Prof. Dr. Arık, çalışmalar sonunda çok sayıda Selçuklu cam buluntusunun ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Buluntuları nadir eserler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arık, “Bizim için Çiniler kadar önemli” dediği cam buluntuların yanı sıra, yer yer kireç ve kireç harçları ile başka malzemelerin de bulunduğunu kaydetti. Prof. Dr. Arık, “Çalışmalar esnasında Çini yapmak üzere toparlanan malzemelerin bulunduğu yerleri kazdık. Bizim için çok önemli olan bu buluntuları bu yılki çalışmaların sonunda elde ettik. Kazı faaliyetleri kapsamında, inşaat yapılan ve birçok buluntunun yer aldığı saray şantiyesi bölgesinde çalışıyoruz. Bu esnada yeni bir binanın da ortaya çıkmaya başladığını gördük. Biz buna ‘orta saray’ diyoruz. Ama henüz daha sarayın bir bahçesi olup olmadığı belli değil” dedi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Arık, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği ödenek desteğiyle yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarının 29 yıldır sürdüğünü ve önümüzdeki yıl 30’ncu yıl çalışmalarını yapacaklarını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2009 Cumartesi 13:18:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?