30
Nisan
2024
Salı
KONYA

Tarihi taşköprü yıllara meydan okuyor

TARİHİ TAŞKÖPRÜ YILLARA MEYDAN OKUYOR

Konya’nın Beyşehir ilçesindeki tarihi Taşköprü ve bünyesindeki regülatör, bir asıra merdiven dayayan yaşına rağmen hala dimdik ayakta duruyor. Yıllara meydan okuyan köprü ve regülatörü hem köprü, hem de baraj vazifesi görüyor.

Konya Ovası Sulama Şebekesi ile birlikte 1908-1914 yılları arasında inşa edilen Beyşehir Regülatörü, günümüzde, geceleri de çevresine ışık saçıyor. Geçtiğimiz yıllarda ışıklandırılan tarihi köprü, özellikle havanın kararmasından sonra yaydığı ışık ve renklerle fotoğraf tutkunlarına ilham kaynağı oluyor, görsel bir metaryel oluşturuyor.

Beyşehir Gölü sularının Beyşehir-Soğla-Apa (BSA) kanalına salınmasına kumanda eden, 15 gözü ve kapağı bulunan regülatörü bünyesinde barındıran Taşköprü, 40 metre uzunluğu, 6 metrelik eniyle taş mimari harikası eserler arasındaki yerini alıyor. Anıtsal güzelliği bulunan Taşköprü, uzun yıllar öncesine kadar yaya ve motorlu araç trafiğine açık kalırken, paralelinde uzanan yeni bir köprünün inşa edilmesinin ardından günümüzde sadece yayalara hizmet veriyor. Tarihi köprü, Beyşehir Gölü’nün sularını Konya Ovası’na aktarma görevi yürütmesi nedeniyle Türkiye’nin tarım ambarı için de ayrı bir önem arz ediyor. Araştırmalar, Taşköprü yapılmadan önce yerinde eskiden 7 gözlü bir köprü bulunduğunu ortaya koyuyor.

TARİHİ TAŞKÖPRÜ YILLARA MEYDAN OKUYOR
TARİHİ TAŞKÖPRÜ YILLARA MEYDAN OKUYOR
TARİHİ TAŞKÖPRÜ YILLARA MEYDAN OKUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2011 Cumartesi 15:26:04
Güncelleme :23 Ocak 2011 Pazar 01:10:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?