30
Nisan
2024
Salı
KONYA

Tarımın gövde gösterisi

KONYA TARIM 2011 FUARI AÇILDI

Konya 9. Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı törenle ziyarete açıldı.

Konya - Aksaray yolu üzerindeki fuar alanında düzenlenen törene, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Konya Ticaret Odası Başkan Vekili İsmail Haydaroğlu, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı, KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, kamu kurumları ve tarım sektörü temsilcileri katıldı.

Açılış töreninde konuşan Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Türkiye'nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu arasında Konya'dan yer alan 21 firmanın 12'sinin tarım sektöründe faaliyet gösterdiğini söyledi. Tarımın sağladığı istihdam ve ekonomiye katkısıyla küresel krizde öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Kaleli, "Türkiye büyük bir gelişim ve değişim içerisindedir. Bereketli ve zengin topraklar üzerinde oturuyoruz. Elimizdeki kaynakları verimli bir şekilde kullanabilirsek dünyanın 8. büyük tarımsal gücü olan ülkemizi daha üst sıralara çıkarabiliriz. Devletimiz tarımsal üretime desteklerini artırmış, çiftçimiz dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeye başlamış, sanayicimiz ve tüccarımızda verimliliğini artırarak yeni pazarlar arayışı içindedir" dedi.

Kaleli, üreticinin aldığı teşvikleri mutlaka üretimi geliştirmek için kullanmasını isteyerek, Ortadoğu da yaşanan olayların kendilerini üzdüğünü, ekonomik kriz ortamında dahi piyasaları hareketli tutan pazarların kaybedilmemesi gerektiğini bildirdi.

 "TÜRKİYE'DE TARIMSAL ÜRETİMİN YÜZDE 10'U KONYA'DAN"

Konya Ticaret Odası Başkan Vekili İsmail Haydaroğlu da konuşmasında, Türkiye'deki tarımsal üretimin yüzde 10'unu Konya'nın karşıladığını kaydetti. Tarımın, sanayi sektörünün sermaye artırımındaki öneminin küçümsenemeyeceğini anlatan Haydaroğlu, "Dünyada tarımı geri kalmış hiçbir gelişmiş ülke görmek mümkün değil. Özellikle gelişmiş ülkeler geleceğe yönelik gıda üretimlerini garanti altına almak için tarım sektörünü sürekli desteklemişlerdir. Tarım sektörünün doğrudan ekonomiye sağladığı katkılar, ülke nüfusunun beslenmesinin sağlanması, milli gelir ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün ham madde ihtiyacını karşılaması, özellikle sanayiye sermaye aktarımda doğrudan ya da dolaylı olarak katkısı olmuştur. Türkiye'de tarım, nüfusun yüzde 35'ini barındırmakta, çalışabilir iş gücünün de yüzde 45'ini istihdam etmektedir. Türkiye'deki toplam tarımsal üretimin yüzde 10'u Konya'dan gerçekleştirilmekte. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüne kayıtlı 933 firmadan 125 tanesi tarım sektörüne çalışmaktadır" diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Tarım Fuarı'nın şuan Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun sayılı fuarlarından biri konumuna geldiğini kaydetti. Akyürek, fuar alanının yeniden düzenlenmesine ilişkin daha önce imzalanan anlaşmanın biran önce yürürlüğe geçirileceğini sözlerine ekledi.

 "KABA YEM ÜRETİMİ VE VAHŞİ SULAMA SORUNUNU BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ"

Açılış törenin de son olarak konuşan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, merkezi hükümet, yerel yönetimler, sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin beraber hareket ederek Konya tarımının en önemli iki sorununu çözeceğini dile getirdi. Vali Doğan, "Merkezi hükümetin bize açtığı yolda, beraberlik içinde bir hedefleme yapmak zorundayız. Özellikle tarım sektörünü konuşuyorsak ve bunu konuştuğumuz yer Konya ise, yerelde bizim yapmamız gereken çok önemli işler var. Atmamız gerek çok değerli adımlar var. Şuan Konya'da üniversitelerle tarım teşkilatıyla, ilgili sivil toplum kuruluşlarını da yanımıza alarak 2 temel konuda çalışmaya gayret ediyoruz. Hayvancılık sektöründe en temel sorunumuz kaba yem üretimi. Bu sorunun çözümünde bu fuarda stant açan arkadaşların bilgisine ve sermayesine ihtiyacımız var. Bunları sağlayabilirsek önümüzdeki yıllarda bu sorunu aşmış olacağız. Konya tarımının ikinci en büyük sorunu vahşi sulama. Bu noktada merkezi hükümet ve yerel yönetim işbirliğine gitmiştir. Bu sorunu da kamu kurumları ve sulama birlikleri ile tarihe gömeceğiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kısa adı Konya Tarım 2011 olan Konya 9. Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı protokol tarafından kurdele kesilerek ziyarete açıldı. Yüzde 50 oranında büyütülerek 9 ayrı salonda 500 firma ve temsilcisinin yer aldığı fuarı geçen yıl yurtdışından 14 ülkeden, yurtiçinden ise 44 farklı ilden 155 bin kişi ziyaret etmişti. Çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği v girişlerin ücretsiz olduğu fuar 20 Mart tarihine kadar açık kalacak.

KONYA TARIM 2011 FUARI AÇILDI
KONYA TARIM 2011 FUARI AÇILDI
KONYA TARIM 2011 FUARI AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2011 Çarşamba 15:52:04
Güncelleme :16 Mart 2011 Çarşamba 16:19:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?