6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Tarlayı ıslah etti, tarım ürünleri ekiyor

TAŞLI TARLAYI ISLAH ETTİ, TARIM ÜRÜNLERİ EKİYOR

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, bir çiftçi doğal traverten taşıyla kaplı olan arazisi üzerine kamyonlarla toprak çektirerek oluşturduğu tarım alanında hububat ürünü, patates ve şeker pancarının ardından şimdi de haşhaş kapsülü yetiştirmeye başladı.

Beyşehirli çiftçi Mehmet Atik, "burada hiçbir şey yetişmez" diyenlerin aksine tabanı doğal traverten taşıyla kaplı olan arazisi üzerine kamyonlarla toprak çektirerek oluşturduğu tarım alanında hububat ürünü, patates ve şeker pancarının ardından şimdi de haşhaş kapsülü yetiştirmeye başladı. Memuriyetten emekli olduktan sonra hobi olarak çiftçiliğe başlayan Atik, Üçpınar köyünde bugüne kadar tarım ürünü yetiştirilmeyen tabanı mermer (doğal traverten taşı) kaplı arazisini değerlendirmeye karar verdi.

Arazinin taşlık ve kayalık yapısı nedeniyle herkesin bu bölgede ürün yetiştirilemeyeceği yönünde telkinde bulunup boşuna uğraşmaması yönünde tavsiyeler verdiğini dile getiren Atik, su bulunması halinde bunu başarabileceğini düşündüğünü söyledi. Bunun üzerine bölgede jeoloji mühendislerine sondaj yaptırdığını, ancak yapılan çalışmalar sonunda "200 metrede 1 litre su var, bu işe girmene değmez" denildiğini aktaran Atik, şunları kaydetti:

"Ama ben ümidimi kaybetmedim, ilkel yöntemlerle bu bölgede su arama faaliyetlerini sürdürdüm. Çobanlar geldi, arazi çevresinde bakır çubuk tutup ardından netice alacağını düşündüğümüz bölgelerde kazdırdığımız kuyulardan 70 metre derinlikte bol miktarda su çıkarmaya başlayınca, bu konudaki umudum daha da arttı. 140 dekarlık bir arazim vardı. Buranın üzerine kamyon ve traktör römorklarıyla çevreden getirttiğim toprakları 60 santim yüksekliğe ulaşıncaya kadar döktürerek, zemini ıslah edip tarım arazisi

haline dönüştürdüm. Bu işe başladığım ilk yıllarda hububat ürünü, şeker pancarı, patates yetiştiriyordum. Şimdi ise beklenmedik bir şey oldu ve bölgemizde bu yıl ilk kez TMO'dan aldığım izinle de haşhaş kapsülü de yetiştirmeye başladım. Traverten taşı üzerinde oluşturduğum tarım alanında oldukça verimli ürünler elde ediyorum. Bunun sırrı, bu bölgede bolca sulama suyunu bulmam ve doğal tavuk gübresi kullanmamdır. Çevremdeki çiftçiler gibi yağmur beklentisi ile ürün yetiştirmeyip, bu sulama suyundan da

faydalandığım için yüksek verim elde edebiliyorum."

Atik, etrafı atık doğal traverten ve mermerlerle çevrili arazi üzerinde oluşturduğu arazisine görenlerin gıpta ettiğini, hayranlık uyandıran bir alan olduğunu ifade ederek, "Beyşehir Ziraat Odası 2008 yılında beni takdirname ve başarı belgesi ile ödüllendirerek yılın çiftçisi seçti. Benim bu arazimin bölgemizdeki çiftçilere de örnek olması tek temenni ettiğim şeydir" diye konuştu.

TAŞLI TARLAYI ISLAH ETTİ, TARIM ÜRÜNLERİ EKİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2010 Çarşamba 13:36:02
Güncelleme :9 Haziran 2010 Çarşamba 14:53:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?