4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Tek yaşam kaynağı nem

KONYA'da, 23 haftalıkken, 25 santimetre boyunda, 480 gram ağırlığında dünyaya gelen Fatma Zehra Kibar bebeğin yaşaması için doktorlar seferber oldu.

25 santimlik bebek, yaşama sarıldı

Kuvözde tedavi altına alınan bebek, yaşama dört elle sarıldı. Doktorlar 7 günün dolduran bebeğin yaşama şansının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyledi. Bebeğin yaşaması için çaba gösteren Başkent Üniversitesi Hastanesi doktorlarından Zeynel Gökmen, "Bebeğimiz nemle yaşadı. Normalde kuvöz içerisinde yüzde 30-40 nemli şekilde bebekleri alırız. Ama Kibar bebeğimizin vücudunun yüzde 90'ı sıvı olduğu için çok yüksek ve nemli bir ortam sağladık. Kuvöz içerisinde yüzde 80-90 oranında nemli ortam oluşturduk. Farklı bir tedavi şekli uyguladık" dedi.

Ev hanımı 29 yaşındaki Arife ve işçi 31 yaşındaki Arif Kibar çifti, ikinci çocuklarına Fatma Zehra adını verdi. Başkent Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Zeynel Gökmen, "Bebek 23 haftalık olarak normal yolla doğdu. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde doğan bebek ilk günü orada yaşadıktan sonra hastanemize sevk edildi. 480 gram ve 23 haftalık doğan bebek, Türkiye'de yaşam sınırlarının altında doğan bir bebek. Normalde 24 hafta ve üzerinde doğan bebekleri yaşatmaya çalışıyoruz. Çünkü 23 hafta ve altında doğan bebeklerin organlarının gelişimi çok az oluyor. Fakat bu bebeğimiz bir gününü doldurup hastanemize intikal ettiğinde akciğerlerinin gelişimi kısmen olmuştu. Genel durumu çok kötü değildi. Geldiğinde hemen solunum cihazına bağladık. Kuvöz içerisine aldık. Yoğun sıvı ve ilaç tedavilerini başladık. Bugün 7 gününü doldurdu. Şu anda hala solunum cihazında ama artık bundan sonra ilk kabul ettiğimizde yüzde birlerde olan yaşam şansı artık yüzde 50'nin üzerinde diye düşünüyoruz. Fakat hala çok riskleri var. Hala önünde gideceği çok yolu var. Ama ilk bir haftayı atlatması bizim için çok önemli" dedi.

YAŞAMA 4 ELLE SARILDI

Türkiye'de zaman zaman 22-23 haftalık yaşatılmaya uğrışılan ve yaşatılan yılda bir iki bebek olduğuna dikkat çeken Dr. Gökmen, "Bugüne kadar dünyayada en küçük yaşayan 22 haftalık bir bebek var. O yaklaşık 5-6 ay hastanede yatırıldıktan sonra taburcu edildi. Ama o ciddi beyinsel ve akciğer sorunlarla taburcu edildi. Bizim bebeğimizin beyin gelişimi için ultrasonunu yaptırdık ve kötü görünmüyor ama önünde çok yolu var. Bebeğin yaşatılması için bir ekip çalışması gerekiyor. Yoğun bakımda her türlü olanağın olması gerekiyor. Doktorların 24 saat hizmet verebilmesi gerekiyor. Tüm imkanlara rağmen bu yaştaki bir bebeği yaşatmak zor ama Kibar bebek yaşama 4 elle sarılmıştır" diye konuştu.

`NEMLE YAŞATTIK'

Erken doğan bebeklerin yaşatılmasında sıvının çok önemli olduğunu vurgulayan doktor Gökmen, "Bu bebeğimiz nemle yaşadı. Normalde kuvöz içerisinde yüzde 30- 40 nemli şekilde bebekleri alırız. Ama bu bebekte nem ve sıvı çok önemli olduğu için ve bebeğimizin vücudunun yüzde 90'ı da sıvı olduğu için bizde buna çok yüksek ve nemli ortam sağladık. Yüzde 80-90 oranında nemli ortam oluşturduk. Bu sayede kendi sıvısını dış ortama kaybetmedi. Farklı bir tedavi şekli uyguladık" dedi.

Doktorlardan Servet Özkiraz da en önemli olanın bebeğin beyin dokusunun zedelenmemiş olması olduğunu belirterek, "İlk haftayı atlattıktan sonra bebeklerin yaşama şansı artıyor. Ama 400 gramlık bir bebek. Her gün için hayatını kaybetme riskine sahip. İnşallah sağlıklı bir şekilde taburcu edeceğiz" diye konuştu.

vatan
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 21:03:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?