6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Temel çukuru komşuyu çökertti!

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bina yapılmak üzere kazılan temel çukuru, bitişiğindeki eski evin bir bölümünün yıkılmasına neden oldu. Eski evde yaşayan yaşlı kadın komşuya gidince yıkıntı altında kalmaktan kurtuldu.

Olay, Dalyan Mahallesi Gökmenoğlu Sokak'ta meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Havva Gökmenoğlu'nun (77) tek başına yaşadığı tarihi eski evin duvar ve odalarından oluşan bir bölümünün bitişiğinde kazılan temel çukurunun üzerine eşyalarla birlikte çökmesi üzerine etraf bir anda toz duman oldu.

Yıkılan evinde çökme anında kendisinin de olabileceğini belirten ve yaşadığına sevinen Havva Gökmenoğlu, ev çökmeden bir saat önce ocağa yemek koyarak komşuya gittiğini ve temel kazısını izlemeye başladığını söyleyerek, "İşçilere aman evimi yıkmayın, dikkat edin diye tembih ediyordum. 'Teyze korkma, biz tedbirimizi aldık' dediler. Ancak, tedbirsiz olarak temel çukuru fazla kazılınca evimin bir bölümü içerisindeki odalar ve eşyalarla birlikte yıkıldı. Etraf bir anda toz ve dumanla kaplandı. Evimdeki eşyalar da temel çukurunun içerisine göçtü" dedi.

Tarihi evde kendisinden başka yaşayan olmadığını ata yadigarı olan binanın dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle yıkıldığını savunan Gökmenoğlu, olanları gözyaşları içerisinde şöyle anlattı:

"Bir metre bu yandan kazsalardı yıkılmayacaktı. Eğer ben de evi bir saat önce terk edip komşuya gitmemiş olsaydım, yıkılan bina içerisinde olacaktım. Çünkü, temel kazılırken bütün gün evdeydim. Tembih edip fazla kazmayın dememe rağmen evim yıkıldı."

"TEDBİRSİZLİK YIKIMA NEDEN OLMUŞ"

Öte yandan, olaydan sonra yıkılan binayı görmek üzere Gökmenoğlu Sokağı'na gelen ve bölgede inceleme yapan Beyşehir Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, olayda can kaybı ya da yaralama olmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

Başkan Tekinöz, "Ramazan ayında istenmeyen bir olay ama sevindirici yönü yıkım esnasında içeride kimse olmaması, yaralanma ve can kaybının yaşanmamasıdır. Burası tarihi ve eski bir bina. Sanıyorum 1950'li yıllarda yapılmış. Teyzemizin hali vakti yerinde olan evlatları var ve annelerine yine sahip çıkacaklardır. O yüzden ortada kalma durumu gibi bir şey söz konusu değil. Bu bina şu andaki görüntüsüyle onarılmayacak bir bina değildir. Belediye olarak gerekli güvenlik tedbirlerimizi alıyoruz. Temel çukurunun etrafını güvenlik amacıyla şeritle çekip, sokağa iki yönden de trafiğe kapatıyoruz" dedi.

Tekinöz, yıkılan evin bitişiğinde yapılan temel kazısının gelişigüzel yapılan bir kazı olmadığını, belediyeden 4 katlı bina yapmak için ruhsatlı yapılan bir kazı olduğunu da belirterek, "Binanın ruhsatı var. Ama proje fenni sorumlularının tedbir alması gerekirdi" şeklinde konuştu.

Tekinöz, "Olayda herhangi bir ihmal söz konusu mu?" şeklindeki soruyu, "Bizi imar açısından ilgilendiriyor. Kazıda bir ihmal olabilir. Bizim bileceğimiz bir durum yok, ona karar vermek zor. Elbette kazı neden oluyor yıkıntıya. Bir ihmal söz konusu ama bu ihmalin derecesini bilemeyiz. Ama bu ihmalin telafi edilebilir bir yönü var" diye cevaplandırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 11:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?