7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Temyizden gelen karar şok etti!

Konya'da, 2002 yılında yanlış anestezi sonucu 2 yaşındaki kızı Sevgi'nin bitkisel hayata girmesinin ardından hukuk mücadelesine başlayan baba Muammer Öz, temyizden gelen kararla şok oldu.

Yargıtay 5. Dairesi, verdiği kararda davayı yeni maddelerin uygulanması için bozarken, dava açıldığı tarihten bu zamana kadar 5 yılı geçmiş olmasından dolayı davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi. Öte yandan heyet, doktor İ.B.'nin rüşvet suçundan yargılanabileceğini belirtti.

Evinde ailesiyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen 8 yaşındaki Sevgi Öz'ün babası Muammer Öz, 2002 yılında kızının ayağının aksaması nedeniyle o zaman ki SSK Hastanesi'ne başvurduklarını belirterek "Kızım, burada kalça çıkığı nedeniyle ameliyat yapılırken anestezi hatası yüzünden bitkisel hayata girdi. Ben de bunun ardından hukuk mücadelesi vermeye başladım. Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Yüksek Sağlık Şurası'na giden dosya, 3 yılda geldi. Dosyanın gelmesiyle birlikte 3. Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi.

Kararda, anestezi uzmanı R.O' ya 6 ay, anestezi teknisyeni İ.D 'ye ise 3 ay hapis cezası verildi. Bu şekilde sonuçlanan davada 8' de 3 anestezi hatası, 8'de 5 ise diğer sebepler olarak açıklandı. Yargıtay'a giden dosya imza eksikliğinden bozularak geldi, bizde 8/5 diğer sebeplerin açıklanmasını isteyerek itiraz ettik" dedi.

DAVA ZAMAN AŞIMINA UĞRADI

25 Temmuz 2005 tarihinde kararı temyiz ederek itirazlarının cevabının 14 ay sonra komik ve trajik bir olayla geldiğini ifade eden baba Öz, "Karar maalesef bizim beklediğimiz yönde değil, bir imza eksiği yüzünden bozuldu. Bizde tekrar 8/5 diğer sebeplerin açıklanması için itirazda bulunduk. Aradan 1,5 yıl geçti ve Yargıtay 5.Ceza Dairesi, 6 yıldır bir türlü sonuçlandıramadığımız davayı bozdu. Bozulma sebebi, bizim itirazımızla alakalı değil, uzlaşma ve hükmün açıklanması maddelerinin yeniden
düzenlenmesiyle alakalı. Bu demektir ki davayı 1,5 yıl daha ileriye atıyorsunuz. Bozma ilanında aynı zamanda davanın 5 yıl olan zaman aşımı süresini doldurduğu için düşmesine karar verilmiş. Şimdi ben bütün hayatı karartılmış, yüzde yüz mağdur olan bitkisel hayattaki kızım Sevgi Öz'ün babası olarak, kızımın bu hale gelmesine sebep olanların cezalandırılmasını yetkililerden mi isteyeceğim yoksa Allah'a mı havale edeceğim? Hukuk Devleti Allah'ı havale etmemi öngörse de, devletimin yargısını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet etmek zorunda kaldığımda bunun hesabını nasıl ödeyeceksiniz? Ben bir babanın yaşadığı, bir ailenin yaşadığı en büyük acıyı yaşıyorum. Kızımız her gün karışımızda eriyor, mağdur edenler ise hala cezalandırılmadı ve zaman aşımı kararı olduğu sürece benim çocuğum gibi nice çocuklar olacak" şeklinde konuştu.

SEVGİ ARTIK GÖRMÜYOR, TEPKİ VERMİYOR

8 yaşındaki kızını hiç kucağından bırakmayan anne Dudu Öz ise, kendi çocuğu gibi başka çocukların hayatının kararmasını istemediğini belirterek, verilen bu karar karşısında yıkıldıklarını söyledi.

2 yaşında yanlış anestezi sonucu bitkisel hayata giren Sevgi şu an 8 yaşına girmiş durumda. Sıvı gıdalarla beslenen Sevgi'nin her geçen gün durumunun biraz daha kötüye gittiğini belirten ailesi 3 yaşındaki bir çocuğun görünümünde olan Sevgi'nin gözlerinin görmediğini ve tepkilerinin her geçen gün daha da azaldığını ifade ediyor. Tedavisi için oturdukları evi bile sattıklarını dile getiren aile, ancak yapılan tedavilerin bir sonuç vermediğini vurguluyorlar.

iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 18:50:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?