4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

THK personeli törenle Alaska'ya uğurlandı

Alaska'da yapılacak Red Flag 2007 Eğitimi'ne katılacak Türk Hava Kuvvetleri personeli törenle uğurlandı.

12-27 Temmuz tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Alaska Eielson Hava Üssü'nde yapılacak Red Flag 2007 Eğitimi'ne katılacak 107 personel ile 6 adet F-16 ve 2 adet KC-135R tanker uçağı Konya 3. Ana Jet Üssü'nde düzenlenen törenle uğurlandı. Törende konuşan 3. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Atilla Özler, Alaska'da yapılacak tatbikatın daha iyisini Anadolu Kartalı Eğitimi ile Konya'da yaptıklarını söyledi. Deniz aşırı kıtalar ötesine intikal edebilmek amacıyla Red Flag 2007 Eğitimi'nin bir fırsat olduğunu kaydeden Tuğgeneral Özler, uluslararası tatbikatlara "ABD katılıyor mu" diyen ülkelerin artık "Türk Hava Kuvvetleri katılıyor mu" şeklinde sorular yöneltmesinin havacılıkta ne kadar başarılı olduklarının bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Tuğgeneral Özler, konuşmasının ardından 15 bin kilometre uzaklıktaki Alaska'ya gidecek pilotlar ve askeri personelle vedalaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Aileleri ile pilotlar arasında da uğurlama töreni sırasında duygusal anlar yaşandı.

RED FLAG 2007

Red Flag Eğitimi'nde ABD Pasifik Hava Kuvvetleri'nin planlama ve icra makamı olarak rol aldığı, Anadolu Kartalı benzeri bir eğitim olduğu, tatbikatın yılda 3 kez ayrı dönem halinde hakiki ve eğitim mühimmatı kullanımına imkan verecek şekilde yapıldığı kaydedildi. Türk Hava Kuvvetleri'nin 1997 ve 2000 yıllarında katıldığı Red Flag eğitimlerinde hem bireysel eğitim elde ettiği, hem de planlama faaliyetleri ve eğitim yardımcısı olarak kullanılan karşıt kuvvet konularında sağlanan birikimler ile Anadolu Kartalı Eğitimi'nin başlatılmasında önemli faydalar kazanıldığı öğrenildi. Tatbikatın Alaska'da yapılacak bölümüne ilk kez katılacak Türk pilotları çok tecrübeli pilotların üstlendiği düşman avcı uçakları rolünde yer alacak. 2 adet KC-135R tanker uçağı da Türk ve ABD uçaklarına havada yakıt ikmali yapacak.

Konya 3. Ana Jet Üssü'nden sırayla kalkan tüm uçaklar toplu olarak İngiltere'nin Lakenheath, Canada'nın Goosebay ve Cold Lake meydanlarına iniş yaptıktan sonra Eielson Hava Üssü'ne geçecek. Uçakların tatbikat alanına ulaşımı safhasında ilave olarak bir KC-135R tanker uçağı ve bir C-130 uçağı ekibe destek verecek.
iha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2007 Cumartesi 11:44:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?