4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Tıp Fakültesi'nin büyük başarısı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Reisli tarafından bulunarak tıp dünyasının görüşüne sunulan 'CD 19 eksikliği' isimli hastalık, tıp dünyası tarafından kabul gördü.

Konu hakkında bugün düzenlediği basın toplantısında, hastalığın belirtileri, aşamaları ve tedavisiyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. İsmail Reisli, CD 19 Eksikliği'nin uluslararası 4 merkezle birlikte ortak bir çalışmayla geliştirildiğini söyledi. CD 19 Eksikliği'nin yapmış oldukları ön tetkiklerin ardından bugüne kadar bilinmeyen bir hastalık olarak gündemlerine geldiğini ifade eden Doç. Dr. Reisli, "Ön tetkiklerden sonraki ileri tetkikleri Hollanda'nın Rotherdam kentinde bulunan Erasmus Tıp Merkezi ile paylaştık. Orada Prof. Dr. Jack Vandogen isimli bir araştırmacı çok büyük ilgi gösterdi. Bizim düşüncemizin doğru olduğu kanaatini bize bildirdi. 4 merkezli uluslararası bir çalışma başlatılmış oldu. Bu çalışma 3 sene sürdü. Bulgularımızı geçen yıl çok önemli bir tıp dergisi olan 'The New England Journal of Medicine'na gönderdik. Onlar da ilgiyle karşıladı ve yapmış olduğumuz çalışmayı yayımladı. Uluslararası ve ulusal immünoloji camiası da büyük bir takdirle karşıladı" dedi. Hastalığın bulunmasıyla birlikte birçok immün vakaya karşı bakış açılarının değiştiğini belirten Doç. Dr. Reisli, "İmmünolojik sistemin gelişimiyle ilgili bakış açımız değişti. Bundan sonra yapılacak olan pek çok deneysel tıp araştırmasına ya da klinik araştırmaya ışık tutacak çok veriler ortaya çıktı. Yani bu hastalığın tanımlanması sadece yeni bir hastalığın bulunması olayı değildir. Aynı zamanda tıp dünyasınca bugüne kadar bilinen bir takım düşüncelerin de değiştiği anlamına gelecektir" şeklinde konuştu. 

Şu an ismini açıklamadığı 13 yaşındaki kız çocuğu hastasının rahatsızlığının immünolojik bir hastalık olduğunu kaydeden Doç. Dr. İsmail Reisli, "Biz bu tür hastalıklara primel immün yetmezlik diyoruz. Manası vücudumuzu mikroplara karşı koruyan sistemimizin yetersiz olmasıdır. Yetmezlik olan hastalar değişik enfeksiyonlarla karşı karşıya kalabilirler. Bunlara örnek olarak tekrarlayan bronşitleri, zatürreeleri, menenjitleri, ishalleri örnek olarak verebiliriz. Hastalığa, akraba evliliğinin sık görüldüğü toplumlarda rastlanıyor. Ülkemiz ve Konya böyle bir toplum yapısını oluşturmaktadır. Çünkü bizim olgumuzun da anne ve babası uzaktan akraba" diye konuştu. 

Hastalık belirtileri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Reisli, "Bu hastalığın en önemli belirtisi sık sık bronşit ve zatürree olunmasıdır. Yine bizim hastamızda bir kere menenjit geçirme durumu söz konusu. Bir kez de çocukluk çağında görmediğimiz, nadiren rastladığımız yüz felci geçirmiş. Zaten, böyle tekrarlayan enfeksiyonlar olduğunda veya genellikle o yaş grubunda beklemediğimiz bir hastalık ortaya çıktığında immünolojöik hastalıkları düşünür ve onlarla ilgili araştırmalar yaparız. Eğer bu hastalıkla ilgili bir tedavi gerçekleştirmezsek tekrarlayan bronşit, zatürree olayları devam eder. Zaman içerisinde yaklaşık 20'li yaşlarda akciğer harabiyeti nedeniyle bronşihektazi dediğimiz bir hastalık tablosu ortaya çıkar. Genellikle 30-35'li yaşlarda da bu hastalar vefat eder. Ancak geçirilen hastalıklardaki mikropların direnci ve gücü çok önemlidir. Eğer çok kuvvetli bir mikropla hastalanılırsa belki de 10-11 yaşındaki hasta kaybedilebilir" dedi. 

Toplantıya katılan SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Özkağnıcı, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Vesile Meltem Energin ile Çocuk Kardiyolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Oran da, CD 19 Eksikliği hastalığın çok önemli bir buluş olduğunu ifade ederek, Doç. Dr. İsmail Reisli'yi tebrik etti.

.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2006 Salı 17:44:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?