6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Tiyatro festivali başlıyor

KONYA 3. BİN NEFES BİR SES TİYATRO FESTİVALİ BAŞLIYOR

Konya Devlet Tiyatrosu (KDT) tarafından gerçekleştirilecek olan 3. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali başlıyor. Festivalde 10 ülkeden gelen tiyatro grupları kendi dillerindeki oyunlarını sahneleyecek.

Festivalle ilgili Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve KDT Müdürü Tomris Çetinel tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Rixos Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, Konya'nın son yıllarda bir çok uluslararası programa ev sahipliği yaptığını ve bu programların altından başarıyla kalktığını belirterek, "Konya, Selçuklu İmparatorluğu'na başkentlik yapmış bir kent olarak tarihi bir misyon üstleniyor. Bu tarihi misyonun içinde kültürel manada da ön saflarda yer almak geliyor. KDT tarafından 3'ncüsü düzenlenecek bu festival bence Konya'nın kendine biçtiği tarihi misyonu iyi oynadığının bir göstergesidir. Ama bu yeterli değildir. Bence bu rolü daha iyi oynamak için kendimizi daha da geliştirmeliyiz. Böyle yaparak kültür ve sanat alanında dünyada daha iyi yerlere gelebiliriz. Üçüncüsü düzenlenen bu festival umarım önümüzdeki yıllarda geleneksel bir hale gelir" dedi.

FESTİVALE 10 ÜLKE KATILIYOR

KDT Müdürü Tomris Çetinel ise, KDT'nin 10. kuruluş yıldönümünde ilk kez düzenledikleri bu festivalin bu yıl 3'ncüsünü düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Özellikle Türkçe tiyatro yapan ülkelerin geldiği bu festivalde koca bir ses çıkacağını düşünüyoruz. Biz, Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe konuşulacak fermanından yola çıkarak böyle bir festivali düzenlemeye karar vermiştik. Çünkü dil kültürleri, ülkeleri ve insanları birbirine bağlayan en önemli öğelerden birisidir. Biz bu festivalle başka dil ve lehçelerle dünyaya bir Merhaba demek istedik. Bu yılki festivalimize Azerbaycan, Başkurdistan, Bulgaristan, Fransa, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova, Makedonya ve Türkiye katılıyor. İlk iki yıl gelen Kırgızistan bu yıl bizim davetimize yanıt vermedi. Festivalin başlangıcını Devlet Tiyatroları'nın 60. Kuruluş Yıldönümü olduğu için biz Prömiyer isimli oyunumuzla açacağız. Son gününde ise yine kuruluşlarının 60. yılını kutlayan Makedonya Milli Kurum Türk Tiyatrosu'nun Matmazel Julie isimli oyunuyla kapatacağız. Bu yılki festivalimizde Türkçe konuşmadığı halde Hz. Mevlana ve Nasreddin Hoca öykülerinden oluşan gölge oyunlarıyla Fransa'yı da davet ettik. Oyunlarımız Konya'nın yanı sıra Karaman'da da sahnelenecek. 14 Nisan günü başlayacak olan festivalimiz 24 Nisan günü sona erecek" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2010 Salı 12:33:00
Güncelleme :13 Nisan 2010 Salı 13:59:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?