5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

TMO Konya Şubesi 110 bin ton buğday alımı yaptı...

Konya'da serbest piyasadaki buğday alım fiyatlarının düşük olması çiftçileri rahatsız ederken, TMO Şube Müdürü İsmail Uzbaş, çiftçilere olumlu mesajlar verdi. Şube Müdürü Uzbaş, bugün itibariyle 110 bin tondan fazla buğday alımı yaptıklarını dile getirerek, "Konya'da 19 ayrı merkezde, günde ortalama 12-13 bin ton mahsul alımı yapıyoruz. TMO tarafından makarnalık buğday 392 bin lira, ekmeklik buğday 370 bin 500 lira, yumuşak buğdaylar ise 352 bin liradan alınıyor. Hasat mevsimi başladığı için şu anda yoğunluk var. Bu yoğunluk yaklaşık 15 gün daha devam edecektir. Ama çiftçilerimizin hiçbir sıkıntısı yok, biz sürekli alım yapıyoruz. Bu arada olumlu gelişmeler var, serbest piyasada fiyatlar yükseliyor. İleriki dönemde fiyatlar çiftçimizin istediği seviyeye gelecektir." dedi.


Serbest piyasada fiyatların, ürünün kalitesine bağlı olarak belirlendiğini kaydeden Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara ise, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin birinci derecede fiyatları belirlediğini ve açıklanan fiyatın buğdayın cinsine göre en yüksek rakam olduğunu söyledi.

Çiftçilerin telaşlanmasına gerek olmadığını vurgulayan Kara, "Makarnalık buğdayın fiyatı 390 bin lira dendiği zaman; en kaliteli buğdayın fiyatının bu olduğu söylenir. Ürünün kalite durumuna göre, fiyatlarda 30 bin liraya kadar düşüş olabiliyor. Pazar fiyatları, borsadaki fiyat oluşumlarında da etkili oluyor. Çiftçinin endişe duyup, panik yapmasına gerek yok. Türkiye'nin en yüksek buğday fiyatının olduğu il Konya'dır.Türkiye'nin her yerinden Konya'ya gelen un sanayicileri, buğday alıyor. Çiftçilere söyleyeceğim; borsaya veya TMO'ya gelirken yanlarında üretici belgelerini getirmeleridir. Hiçbir çiftçinin mahsulü elinde kalmaz. Hepsi alındığı gibi parası da hemen ödenir. Hasat zamanı kısa süreli, bu nedenle hepsini bir anda getirip pazarda satmak mümkün olmayabilir. Acele etmeye gerek olmadığını çiftçilerimizin bilmesini istiyorum. Şu anda en ucuz buğday fiyatları; 290 ile 300 bin lira olanlar. Onlarda kalitesiz, süneli veya nemli buğdaylardır. Geçen yıla oranla bu yıl kalite oranı çok iyi, aynı zamanda verimde yüksek." diye konuştu.

iha-konya
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2004 Pazartesi 17:49:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet soydan IP: 85.110.148.xxx Tarih : 8.10.2008 19:50:02

tmo çifçinin karagün dostudur