6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

TPAO Ereğli'de petrol arıyor

TPAO EREĞLİ'DE PETROL ARIYOR

Konya'nın Ereğli ilçesinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından petrol araması yapılıyor.

Ereğli Kaymakamı Hasan Bağcı, ilçedeki bazı köylerde petrol araması yapan TPAO çalışanlarından çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çalışmaları yürüten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Elektronik Mühendisi Cemal Gençoğlu, Ereğli'ye 28 Temmuz'da geldiklerini ifade ederek, “2.5 aydır burada çalışmamız devam ediyor. Petrol öncesi, sondaj öncesi arama faaliyeti yapıyoruz. Petrol sondajı yapmadan bir yıl önce biz geliyoruz. Uygun yerleri tespit ediyoruz. Daha sonra TPAO üst yönetimi sondaj yerine karar alıyor. Bu çalışmalardan sonra sondaj çalışmaları yapılıyor” dedi.

Gençoğlu, “Biz yaklaşık 300 kilometrelik alanda çalışma yapıyoruz. Bor Organize Sanayisi ile Ereğli arasında, 15 kilometre eninde 30 kilometre boyunda 300 kilometrelik bir alanda çalıştık. Bundan sonra seneye sonuçlar iyi olursa sondaj çalışmaları başlar” diye konuştu.

5 titreşim aracı ile suni deprem oluşturduklarını söyleyen Gençoğlu, “Bu araçlar yüzeyi titretmeye yarıyor, sinyal yolluyor aşağıya, sonrada biz o sinyalleri topluyoruz. Toprağın yüzeyinde sensorlarımıza serili gelen sinyalleri toplayıp Ankara'ya gönderiyoruz. Bu bilgiler Ankara'da işleniyor. Yer altının modellenmesi yapılıyor. Yeraltındaki katmanlar belirleniyor. Kaç metrede nasıl bir katman var haritası çıkarılıyor. Bu işlemlerden sonra sondaj çalışması kararı alınıyor. Yapılacak olan sondajın maliyeti 10 milyon dolar, maliyeti yüksek olduğu için sondaj öncesi bizden bu çalışmalar isteniyor” şeklinde konuştu.

TPAO EREĞLİ'DE PETROL ARIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2010 Salı 16:16:03
Güncelleme :7 Ekim 2010 Perşembe 10:25:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?