6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Tüfeğin nakış ustaları azaldı

Tüfek üretimiyle ünlü Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Üzümlü beldesinde üretilen tüfeklerin el kundağı ve dipçiğin metal ve ahşap aksamlarına işleme yapan gravür ustaları, son yıllarda gelişen teknolojiye direniyor.

Üzümlü'de tüfek üretimine yıllarını veren gravür işleme ustalarından Mustafa Gödüş (36), AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde oldukça incelik gerektiren ve zor bir uğraş olan gravür sanatını icra eden usta sayısının parmakla gösterilebilecek ölçüde azaldığını söyledi.

Bu işi küçük yaşlarda çıraklıktan başlayarak öğrendiğini, sektörde hızla gelişen makineleşmeye rağmen ayakta kalmaya çalıştıklarını ifade eden Gödüş, ''Özellikle günümüz gençleri bu meslekte gelecek görmediğinden, sadece günlük kazancı düşünüyor. Bu da yeni gravür işleme ustaları yetişmesinin önünde en büyük engeli oluşturuyor. Türkiye'de bu işi yapan ustalar, yeterli kazanç olmaması nedeniyle başka işlere yönelmeye başladı'' dedi.

Gödüş, av tüfeklerinde el işçiliğinin Türkiye'de çok arandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Av tüfeğinin kabza kısmına, isteğe göre kabartma, işleme, sedef dökme, tüfek sahibinin veya av partisinden alınmış bir fotoğrafa benzer resimler yapabiliyoruz. Her model tüfeğin metal ve ahşap kısmına isteğe göre geyik ve kuş türleri gibi çeşitli hayvan figürleri, Osmanlı tuğrası, siyasi parti amblemi, tam veya yarı kamuflaj kaplama gerçekleştirebiliyoruz. Son yıllarda siyasi parti amblemlerinin tüfek üzerine işlenmesi moda oldu. Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak'ın kuzeyinde yaptığı sınır ötesi harekatla Türk bayrağı ve kamuflaj kaplamalı tüfeklere olan talep arttı. Artık özel sipariş üzerine çalışıyoruz.''

-TÜFEKTE SÜSLEMEYİ AVRUPA BİLMİYOR-

Avrupa'ya ihraç edilen av tüfeği modellerinde bu tür sanatsal süslemelerin olmadığını dile getiren Gödüş, yabancı tüfek tutkunlarının gravür işlemeciliğini bilmediğini, bu konuda yeterli tanıtım yapılmadığını söyledi.

Yurt dışında sıkı rekabet yaşandığı için tüfeğe ek maliyet getiren gravürün ihraç mallarda tercih edilmediğini vurgulayan Gödüş, ''Bu nedenle, ağırlık olarak iç piyasaya gravür işlemesi yapıyoruz. Talep yurt içinden geldiği için ekonomik anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü, av tüfeğinin lüks tüketim kapsamına girmesi nedeniyle yüksek oranda ÖTV'ye tabi olması, diğer vergilerle birlikte fiyatını üst seviyelere taşıyor. Av tüfeğini satın alan bir meraklının ödediği paranın yüzde 45'i vergiye gidiyor'' dedi.

Gravür işlemeli av tüfeklerinin dış pazarda da aranmaya başlaması ve bu konuda yeni açılımlar yapılmasının, kaybolmaya yüz tutan mesleği yeniden gözde yapabileceğini ifade eden Gödüş, bu konuda Türk tüfek sektörünün yurt dışında tanıtımlara ağırlık vermesi gerektiğini bildirdi.

AA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 13:13:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?