6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Tüfek sektörü kabına sığamıyor

TÜFEK SEKTÖRÜ KABINA SIĞAMIYOR

Konya'nın Beyşehir ilçesinde tüfek sektörü, Türkiye ve dünyada yaşanan ekonomik krize adeta meydan okuyor.

Sektörün kalbinin attığı Huğlu ve Üzümlü beldelerinde yaşanan yer ve istihdam sorunu nedeniyle kabına sığamayan av tüfeğinin her türlü aksam ve yedek parçasını üreten işletmeler, son yıllarda Beyşehir ilçe merkezindeki sanayi sitesini adres ve üs olarak seçmeye başladı. Son 15 yılda Huğlu ve Üzümlü beldelerinden 23 işletmenin ilçe merkezine taşındığı, sektör temsilcilerinin kurduğu tesislerde faaliyet gösteren CNC tezgahı yatırımlarının ise 5 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

Beyşehir'deki sanayi sitesinde de dar mekanlarda faaliyet yürüttüklerinden yakınan tüfek sektörünün temsilcileri, imalathaneleri daha da büyütüp genişletmek, teknolojiye yeni yatırımlar yapmak ve istihdam sayısını artırmak için daha büyük mekanlara ihtiyaç duyduklarını belirtti. Av tüfeği imalatçıları, yaşanan krize rağmen sanayi sitesinde 24 saat vardiya sistemiyle çalışıp üretim yaptıklarını belirterek, "Beyşehir'in lokomotif sektörlerinden birisi olan ilçe ekonomisine önemli katkılar sağlayan tüfek sektörüne sırt çevirmek yerine, biraz daha ilginin gösterilmesini ve sorunlarımıza kulak verilmesini bekliyoruz" dediler.

Av tüfeği imalatçıları, Beyşehir'de yeni istihdam kapıları açabilmek için Silahçılar ve Av Tüfeği Üreticileri Sanayi Sitesi'nin kurulmasını istediklerini, bu konuda Beyşehir Belediyesi'nden yer temin etme yönünde talepleri olduğunu ifade ederek, "Belediyemizden bu konudaki taleplerimize olumlu cevaplar vermesini bekliyoruz. Böyle bir yerin temin edilerek altyapısının hazırlanmasını istiyoruz" dedi.

BEYŞEHİR'DE 5 MİLYON LİRALIK YATIRIM

1994 yılında Beyşehir kent merkezini adres olarak seçen ilk firma olan Aksay Av Tüfeği Silah Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin sahibi ve Ticaret Odası Meclis Üyesi Yusuf Sayın, atölye yetersizliği ve eleman teminindeki kolaylık gibi imkanlardan istifade edebilmek için böyle bir göçü gerçekleştirdiklerini ardından benzer düşünceler içerisinde olan diğer imalatçıların da daha sonra bu yolu izlediğini söyledi.

Son 15 yılda Beyşehir sanayi sitesini imalathane olarak adres seçen Huğlu'dan 9, Üzümlü'den ise 11 firmanın olduğunu belirten Sayın, "Bu firmalarımız ilçemiz merkezine sadece kurdukları 46 CNC tezgahı ile yaklaşık 5 milyon liralık bir yatırım yaptılar. Bu sayının önümüzdeki günlerde 50'ye ulaşmasını bekliyoruz. Bunun yanısıra bu firmalarda 100'e yakın da üniversal tezgahımız var. Beyşehir'deki sanayi sitesinde faaliyet gösteren işletmelerimizde yaklaşık 200 kişiye iş imkanı sunulmaktadır" şeklinde konuştu.

BÜYÜMEK, İŞ VE İSTİHDAM KAPISINI ARTIRMAK İSTİYORLAR

Huğlu ve Üzümlü'deki silah üreticilerinin yönünü Beyşehir merkezine çevirmesinin en büyük nedenini bu beldelerde yaşanan yer ve mekan sorunu olarak açıklayan Sayın, kalifiye eleman bulma sorununun da bir başka neden olduğunu söyledi. Beyşehir'e taşınan bu firmaların Sanayi Sitesi'nde dağınık vaziyetteki mekanlarda, en fazla 150 metrekarelik alanlarda faaliyet yürüttüklerini bu nedenle büyüyüp kapasitelerini genişletemediklerine dikkat çeken Sayın, imalathanelerde kurmak istedikleri yeni CNC tezgahlarına

bu mekanlarda yer bulamadıklarını, dolayısıyla istihdam ve üretim kapasitesini artıramadıklarını belirterek, "Tüfek sektörü temsilcileri olarak Beyşehir'de de kabına sığamaz bir noktaya geldik. İmalatçılarımıza artık 400-500 metrekarelik daha geniş mekanlar gerekiyor. Ama böyle mekanlar sanayimizde mevcut değil. Bu yüzden tüfek sanayiinde faaliyet gösteren üreticilerimizi bir araya getirecek ve Beyşehir'de ilk olacak bir sanayi sitesinin kurulmasını istiyoruz. Bu konuda silah sanayii üreticilerine yer

gösterilmesini, burada kurulacak av tüfeği imalathanesi sanayi sitesinde faaliyet gösterecek üreticilerimiz için altyapı çalışmalarının hazırlanmasını bekliyoruz. Beyşehir Ticaret Odamız bu konuda yaşadığımız soruna çözüm bulabilmek için sektöre büyük destek veriyor. Hatta, tüfek sektörüne bu konudaki sorunun çözümü için adres olarak Beyşehir Organize Sanayi gösteriliyor. Ama küçük ölçekli firmalar olduğumuz için Beyşehir ilçe merkezinde böyle bir sitenin kurulmasından yanayız. Silah sanayicimiz için böyle bir site kurulması halinde burada faaliyet gösteren firmalarımızın sayısının daha da artacağını, bunun bölgemize getireceği ekonomik kazanımların gözardı edilmemesini bekliyoruz" dedi.

AV TÜFEĞİNİN HER AKSAMI ARTIK BEYŞEHİR SANAYİSİNDE ÜRETİLİYOR

Öztulum Namlu Tüfek Sanayi Ticaret Limited Şirketi sahibi Beyşehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Öztulum ise, sektörde faaliyet gösteren işletmecilerin gelişip büyümelerinin orta ölçekli işletmeler haline gelmeleriyle mümkün olabileceğini belirtirken, "En önemli sorun bu. Beyşehir ilçe merkezindeki işletmelerimizde bugün 150-200 kişi çalışıyorsa, bu miktar orta ölçekli işletmeler haline gelmeleri halinde en az 400-500'e ulaşacak. Yani işsiz dolaşan gençlerimize silah sanayi olarak fırsatlar

sunmamız çok uzaklarda değil. Eğer işletmecilerimize özel bir sanayi sitesi kurmayı başarabilirsek, istihdam kapılarını aralayabiliriz" diye konuştu.

Öztulum, Üzümlü ve Huğlu'daki silah firmalarının altyapısı konumuna gelen Beyşehir'deki işletmelerde av tüfeğinin kasası, namlu, kundak, mekanizma ve tetik tertibatı başta olmak üzere her türlü aksam ve yedek parçasının imal edilebildiğini kaydetti.

TÜFEK SEKTÖRÜ KABINA SIĞAMIYOR
TÜFEK SEKTÖRÜ KABINA SIĞAMIYOR
TÜFEK SEKTÖRÜ KABINA SIĞAMIYOR
TÜFEK SEKTÖRÜ KABINA SIĞAMIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2009 Çarşamba 12:20:00
Güncelleme :30 Aralık 2009 Çarşamba 13:19:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?