6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Turistlerden Hacıakif Adası'na ilgi

Beyşehir Gölü'nün en büyük adalarından olan Hacıakif Adası, gölde yat turlarının başlamasının ardından ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi.

Adını Gölyakalı olan ve Konya'nın Beyşehir ilçe merkezinde bir mahalleye de ismini veren Hacı Akif Efendi'den alan tarihi ada, Beyşehir ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafedeki 2 bin 100 dekarlık alanıyla Beyşehir Gölü'nün en büyük ikinci adası konumunda bulunuyor.

Adaya Beyşehir kent merkezinden yat turu ile yaklaşık 2,5 saatlik bir yolculuğun ardından ulaşılabiliyor. Karayolu ile adaya ulaşmak isteyenler ise Yeşildağ Beldesine ulaştıktan sonra 10 dakikalık bir tekne yolculuğunun ardından bu gizemli adaya çıkabiliyor. Yeşildağ beldesi yakınlarındaki ilgi çekici tarihi ada milli park statüsünde olduğu için geçmişte tarım alanı olarak kullanılırken, günümüzde ise sadece ziyaret ve hayvan otlatma merkezi olarak kullanılıyor. Yeşil dokunun tüm güzelliklerini cömertçe sergilediği tarihi adanın en yüksek yeri bin 251 metre rakıma sahip Kocadağ olurken, dikit ve sarkıtlarla kaplı mekanda adını adadan alan Hacıakif Mağarası da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Yosun ve endemik bitki yönünden hayli zengin olan ada birçok değişik böcek türüne de ev sahipliği yapıyor. Bir köşkün bulunduğu, koruma görevlisi olarak bir bekçinin de mesai yaptığı adada Roma dönemine ait tapınak kalıntıları görülmeye değer güzellikler arasında yer alıyor. Eskiden bazı hayvan türlerinin yetiştirildiği bir merkez olan ada şu anda çevresindeki beldelerde yaşayan besicilerin yaz döneminde hayvanlarını bıraktığı bir mekan haline dönüştü. Görülmeye değer güzellikte olan adaya balıkçı teknelerine bindirilerek getirilen at, eşek, sığır ve keçi gibi hayvanlar kış döneminde ise aynı yöntemle toplanıyor. Hayvan sahipleri adaya bıraktıkları hayvanlarını ise küpe ve damgalarından tanıyor. Ada aynı zamanda bünyesinde barındırdığı yılan, kertenkele gibi vahşi hayvanlar nedeniyle doğa severlerin de yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.

HACIAKİF ADASI'NIN TURİZME KAZANDIRILMASI TALEBİ
Öte yandan, Hacıakif Adası'nda insanlardan uzak bir yaşam nedeniyle zamanla yabanileşen hayvanların ziyaretçileri adada gördüğünde hızla kaçıp uzaklaşması dikkat çekiyor. Adada yetişen otların yanı sıra ağaç yaprak ve kabuklarıyla beslenen hayvanlar, göl kıyısındaki sulardan yararlanıyor. Hayvan sahipleri uzun yıllardır bu uygulamayı zor şartlara rağmen vazgeçmeksizin sürdürüyor. Adada doğal ortamda beslenen büyük ve küçükbaş hayvanların etinin değerinin de yüksek olduğu belirtiliyor.

Beyşehir Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Sami Tan, hafta sonu kamp yapmak ve balık tutmak isteyenlerin şişme botlarla de göl üzerinden ulaşabildiği adanın son yıllarda çevresel bir kirlilik yaşadığına dikkat çekerek, "Görmeyenlerin mutlaka gelip görmesi, ziyaret etmesi gereken bu tarihi adamızın daha çok tanıtılarak cazibe merkezi olarak turizme kazandırılması gerekiyor. Kara Ada, Kızıl Ada, Hatibin, Helimin, Tavşan ve Hacıakif Adaları Yeşildağ ve Kurucuova havzalarında birbiri ardına göl üzerinde kümeleşen adalarımızdır. Sazlık ve kayalıklarla çevrili kıyılara sahip Hacıakif Adası'nda özellikle nilüfer adını verdiğimiz su bitkileri mekanı ziyaret edenleri tüm güzelliği ile karşılıyor. Meşelerle yeşillenen, dev ağaçların yükseldiği adanın milli park teşkilatımız tarafından daha da geliştirilip tanıtılmasını ve turizme kazandırılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 14:41:53
Güncelleme :1 Temmuz 2009 Çarşamba 14:42:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?