4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Türkiye'de nüfus hızla yaşlanıyor

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ve OECD ülkeleri arasında genç nüfus avantajını kaybetmeye başladığını söyledi.


Konya Ticaret Odası’nın son çalışması neticesinde OECD verileri de ele alınarak Türkiye için önümüzdeki senelerde büyük sorun olabilecek bir durum tespiti yapıldığını belirten Hüseyin Üzülmez, nüfusun giderek yaşlandığını kaydetti.

8 yıllık eğitime geçişin ve liselerin dört yıla çıkarılmasının genç nüfusun çalışma hayatına atılma yaşını geciktirdiğini dile getiren Başkan Üzülmez, “Ülkemizde doğum hızı giderek azalıyor. Nüfus artış hızı giderek azalıyor. 65 yaş ve üstünün toplam nüfusa oranı giderek artıyor ve daha da kötüsü toplam istihdam içerisindeki işgücüne dahil olmayan 65 yaş ve üstü popülasyon hızla artıyor. Çok geç olmadan şu anki genç nüfus avantajımızı kullanmalıyız” diye konuştu.


Türkiye'nin şu anda nüfusun genç ve dinamik yapısı ile diğer 29 OECD ülkesi arasında avantajlı bir durumda olduğunu kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Üzülmez, “Genç ve dinamik nüfusumuz bizim için büyük bir nimet. Ancak bu nimeti harekete geçirmenin yollarını aramalıyız. Çünkü giderek yaşlanıyoruz. Çok geç olmadan gelişmiş ülke statüsünü kazanmak için elimizden geleni yapmalıyız. Bu açıdan bir uyarı olarak şunu söyleyebiliriz, ülkemizin kaybedecek bir dakikası bile yok. Şu anda diğer ülkelerle kendimiz kıyaslarsak avantajlıyız ama 50 sene sonra bu durum böyle olmayacak” dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2007 Pazartesi 11:30:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?