6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Türkiye'ye örnek uygulama

Konya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan Evde Sağlık Hizmetleri yoğun ilgi görüyor.

Türkiye'de ilk kez Konya'da başlayan uygulama sayesinde yatağa bağımlı, yaşlı, bakıma muhtaç, özürlü, hastanede uzun süre tedavi görmüş ve tedavisinin devamının evde sürdürülmesi gereken vatandaşlar, ihtiyaçları olan sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak evlerinde alıyor.

Konya kent merkezi, Beyşehir, Seydişehir ve Ereğli ilçelerinde 6 ay önce başlayan Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında hastalar evlerinde randevulu olarak ziyaret ediliyor. Hastanın hangi sıklıkla ziyaret edilmesi gerektiği bakım ve tedavi planı doğrultusunda hekim tarafından belirleniyor. Gerekli görülürse hastaların klinik tedavileri için hastaneye nakilleri yapılıyor. Hastaların sağlık ihtiyaçları ve hastalık halleri sona erene kadar gerekli bütün sağlık hizmetleri sağlanıyor.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, evde yatağa bağımlı hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçladıklarını söyledi. Hizmetin uygulamaya girdiği günden bu yana yoğun ilgi gördüğünü belirten Dr. Küçükkendirci, kent merkezinde hizmet vermesi için ikinci bir sağlık ekibinin önümüzdeki günlerde kurulacağını kaydetti. Küçükkendirci, 6 ayda 613 hastanın evinde ziyaret edildiğini, 220 kayıtlı hastalarının bulunduğu ifade ederek, "Bu hizmeti sadece vatandaşımıza hizmet amacıyla yapıyoruz.Kendi personelimizi kısa bir eğitimden geçirerek vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Konya'da bu konuda hizmete muhtaç olan birçok vatandaşımız var. 6 aylık süreçte yaklaşık 613 aileye ulaştık ve ulaşamadığımız bir takım ailelerimiz var. Sağlık ekibi günde 6 ila 8 arasında hastayı ambulansla giderek evinde ziyaret ediyor ve tedavisiyle ilgileniyor. Yoğun ilgi nedeniyle ikinci bir ekip kurma ihtiyacı ortaya çıktı. Beyşehir, Seydişehir ve Ereğli ilçelerimizde de Evde Sağlık Hizmetleri uygulamamız devam ediyor. Kurulacak ikinci ekibimizle daha fazla kişiye ulaşacağız" dedi.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ KONYA'DA UYGULANIYOR

Büyük kentlerde özel sağlık kuruluşları tarafından ücret karşılığı verilen sağlık hizmeti Konya'da Sağlık Müdürlüğü'nün görevlendirdiği 1 koordinatör, 1 doktor ve 3 kişilik sağlık ekibi tarafından ücretsiz veriliyor. Telefonla, Evde Sağlık Hizmetlerine ulaşan hastalar durumlarını anlattıktan sonra yardım istiyor. Randevu verilerek hasta evinde ziyaret ediliyor. Yatağa bağımlı, yaşlı, bakıma muhtaç, özürlü, hastanede uzun süre tedavi görmüş ve tedavisinin devamının evde sürdürülmesi gereken hastalara
sağlık hizmetleri ev ortamlarında sunuluyor. Evde sağlık hizmetini alan hastaların dijital ortamda kayıtları yapılarak sağlık dosyaları oluşturuluyor.

Bu sağlık dosyalarında, hastanın şimdiye kadar yaşadığı sağlık sorunları, halen devam eden hastalığının seyri, geçirdiği tedavi aşamaları yer alıyor. Hastayı sürekli takip eden bir hekim mevcut ise, bu hekimin önerileri doğrultusunda, böyle bir hekim mevcut değil ise ekip doktorunun görüşleri doğrultusunda tedavi planı düzenleniyor. Varsa yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların takibi yapılıyor ve evde tedavi edilebilecek sağlık sorunları tespit edilerek tedavi planına dahil ediliyor. Hastaların reçeteleri yazılarak gerekirse ilaç temini sağlanıyor.

Ekip hemşiresi de hastanın ihtiyaçları doğrultusunda bir bakım planı hazırlıyor. Bu bakım planı, varsa vücutta oluşan yatak yaralarının bakımı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların takibi, sonda, kateter bakımı, ilaç uygulaması, serum takma, kan alınması gibi tıbbi uygulamalarla beraber hastaya psikolojik destek sağlanmasını da içeriyor. Hastaya yapılması gerekli olan basit tıbbi uygulamalar konusunda hasta ve hasta yakınlarına eğitimler veriliyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 11:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?