4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Tuz Gölü flamingo mezarlığına döndü

Kuraklık nedeniyle suları iyice azan Tuz Gölü'ndeki sazlıklarda yaşayan yüzlerce flamingo yavrusu öldü. Yetkililer, kuşların yiyecek bulamadıkları için ölmüş olabileceğini belirtti.

Tuz Gölü'nün Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı beldesindeki kıyısı, ölü flamingolarla dolu...

Yetkililer, gölde 4 bin 400 flamingo yavrusu olduğunu belirtirken, bu kuşlardan ne kadarının öldüğünün henüz belirlenemediğini ifade etti.

Uzmanlar, flamingoların suda yaşayan omurgasızlardan beslendiğini, suyun azalması nedeniyle de yiyecek bulamayan kuşların öldüğünü açıkladı.

Yavru flamingoların uçamadıkları için başka su kaynaklarına gidemediğini söyleyen uzmanlar, yetişkin flamingoların diğer göllere giderek, yiyecek ihtiyaçlarını karşıladıklaını belirtti.

Çözüm yapay göletler

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Maden, "Bu flamingoların kurtarılması için öncelikle yaban hayatı için uygun doğal ortam oluşturulmalı. Bu ancak, Tuz Gölü çevresinde yapay göletler oluşturularak yapılabilir" dedi.

Ancak, bunun da geçici bir çözüm olacağını söyleyen Maden, "Çünkü havzada sürekli yeraltı su kaybı söz konusu. Tarlalarda vahşi sulama nedeniyle aşırı su israfı yapılmakta. Bu da tüm Konya Havzası'nda olduğu gibi Tuz Gölü'nde de hızlı bir su çekilmesine neden olmaktadır. Tasarruflu su politikası ile yeraltındaki suyun kaybı önlenirse Tuz Gölü yeniden hayata döner ve flamingolar başta olmak üzere birçok yaban hayvanı eskisi gibi gölde rahat şekilde yaşayabilir" diye konuştu.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 16:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?