6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Tuz Gölü için imdat çağrısı

Yeraltı sularının azalması ve yağışların azlığı nedeniyle her yıl giderek kuruyan ve küçülen Tuz Gölü'ne dikkat çekebilmek için Doğa Derneği ve Atlas Dergisi, "Tuz Gölüne Sadakat Yolculuğu" düzenledi. Etkinlikte kuruyan gölün ortasına insanlardan "İmdat" yazısı yazıldı.

Doğa Derneği ve Atlas Dergisi tarafından düzenlenen etkinliğe Doğa Derneği üyeleri ile Bisiklet Derneği üyeleri ve Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı olan ve Tuz Gölü'ne kıyısı bulunan Gölyazı ve kıyı beldelerden vatandaşlar da katıldı. Ellerinde pankartlarla kuruyan göl yüzeyi üzerinde yürüyen dernek üyeleri ve vatandaşlar bol bol fotoğraf çektirdi. Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, bulundukları mevkinin eskiden suyla kaplı olduğunu belirterek, "Bu bölge yazın kısmen kuruyan bir bölge ama son yıllarda Konya Havzası'ndaki suyun yanlış kullanımı nedeniyle Tuz Gölü ve civarındaki bütün göller zamanından önce kurudu. Son 20 yıl içerisinde Konya'nın Çumra, Ereğli ve Karaman bölgesinden o kadar fazla su çekilmeye başlandı ki, Tuz Gölü ve civarındaki göller tamamen kurudu" dedi.

"HER YIL BİR TUZ GÖLÜ'NÜ DOLDURACAK SUYU BOŞA HARCIYORUZ"

Konya Kapalı Havzası'nın her yıl toplam 1 milyar metreküp su ürettiğini de dile getiren Güven Eken, "Biz ise yılda 1 milyar 600 milyon metreküp su kullanıyoruz. Bu 600 milyon metreküp su nereye gidiyor? Tarımsal sulamaya, yani pancara, kiraza, mısıra gidiyor. Eğer ki biz bu suyu tasarruf edebilsek, bu su Tuz Gölü'nü tamamen doldurabilecek büyüklükte bir su. Yani her yıl elimizle bir Tuz Gölü kadar suyu boşa akıtıyoruz. Her yıl bir Tuz Gölü'nü kendi ellerimizle kurutuyoruz. Bu da yanlış tarım ve su politikaları nedeniyle oluyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kuruyan Tuz Gölü'nün ortasına insanlardan oluşan dev bir "İmdat!" yazısı yazıldı. Daha sonra Ankara'dan havalanan tek pervaneli bir uçakla havadan İmdat yazısı fotoğraflandı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 19:01:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?