2
Mayıs
2024
Perşembe
KONYA

Tuz Gölü'nün hayatı kurtulacak

Tuz Gölü, tabanına yapılması planlanan Doğalgaz Depolama Tesisleri'yle hem Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak hem de eski günlerine kavuşması sağlanacak.

Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan ve ülkenin tuz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tuz Gölü'nde yapılması planlanan Doğalgaz Depolama Tesisi projesinde sona doğru yaklaşılıyor. Özellikle kış mevsiminde Azerbaycan ve İran'dan gelen doğalgazda yaşanan sıkıntılar nedeniyle hükümet tarafından acil durumlarda kullanılmak üzere doğal bir tuz kaynağı olan Tuz Gölü'nün tabanında doğalgaz depolama projesinin hayata geçirilmesine karar verilmişti. 2010 yılında gerçekleşen ihaleyi Çinli bir konsorsiyum kazandı.

Yaklaşık 640 milyon dolara mal olması planlanan proje kapsamında Tuz Gölü'nün kıyı kesimlerinde gölün 700 metre altına temiz su pompalanarak tuz eritilecek ve göl tabanında mağaralar oluşturulacak. Oluşacak bu mağaralara yaklaşık Türkiye'nin 1 aylık ihtiyacını karşılayacak olan 1 milyar metreküp doğalgaz depolanacak.

Depolanan doğalgaz, herhangi bir kriz anında kullanılabilecek. Türkiye'nin şu an İstanbul Silivri'de 1.1 milyar metreküplük doğalgaz deposuna Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisleri'ninde ilave edilmesiyle Türkiye yaklaşık 2.1 milyar metreküplük bir doğalgaz deposuna kavuşacak. 2018 yılında tamamlanması planlanan tesisin iki aşamada yapılacağı belirtiliyor. İlk bölümü 2015 yılında tamamlanacak tesis, 2018 yılında ise tamamen bitirilerek hizmete geçmiş olacak.

PROJENİN GEÇMİŞİ 1987 YILINA KADAR DAYANIYOR

Tuz Gölü altına yapılacak doğalgaz depolama tesisi, ilk olarak 1987 yılında gündeme geldi. BOTAŞ mühendisleri tarafından sunulan projenin mühendislik çalışmaları 2006 yılına kadar devam etti. 2006 ve 2007 yılında yapılan ihalelerin iptali neticesi proje askıya alındı. 2010 yılında Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın devreye girmesiyle ihale süreci yeniden yapıldı ve 2010 yılında ihaleyi Çinli konsorsiyum kazandı. 640 milyon dolara mal olacak ve Dünya Bankası'nın da destek verdiği projenin 2018 yılında tamamlanacağı ve projenin tamamlanmasıyla birlikte Silivri'deki tesisle birlikte Türkiye'nin 1 yıllık doğalgaz tüketiminin yüzde 5'inin garanti altına alınması planlanıyor.

PROJEYLE GÖL ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞACAK

Proje çerçevesinde göl kıyılarında yerin 700 metre altına temiz su pompalanarak, tabandaki tuzun erimesi sağlanacak. Eriyen mağaralara Türkiye'nin 1 aylık doğalgaz ihtiyacı kadar olan 1 milyar metreküp doğalgaz basılarak depolanacak. Tamamen doğal bir depo görevi görecek olan tuz mağaralarında biriktirilen doğalgaz, acil bir durum karşısında kullanılabilecek. Göl tabanında mağaralar oluşturmak için kullanılan temiz tuzlu su ise tekrar göl havzasına aktarılacak ve gölün düşen su seviyesi tekrar eski haline getirilecek. Birçok canlıya ve özellikle göçmen kuşlara ev sahipliği yapan Tuz Gölü'nün eski haline gelmesiyle gölü terk eden birçok canlı türünün havzaya geri döneceği ve gölün eski günlerine kavuşması hedefleniyor.

GÖL, DÜNYANIN GELECEĞİNİ KURTARABİLİR

Göl havzasında yapılan bir araştırmada bölgede tuza ve kuraklığa dayanıklı 5 bitki türü olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili uzmanların yaptığı araştırma sonucunda bölgede suya olan ihtiyacıyla bilinen bir yonca türünün de keşfedildiği ve bu bitkilerin küresel ısınma ve su kaynaklarının azalması tehdidiyle karşı karşıya olan dünyanın geleceği için önemli bitkiler olduğu ifade edildi.

Koruma altına alınan tuza ve kuraklığa dayanıklı bitkilerin, herhangi bir bitkinin yaşamasının imkansız görüldüğü yerlerde de insanlığa yararlı bitkilerin yetiştirilebileceği konusunda önemli bir keşif olduğu ve bu bitki ve bölgenin mutlaka korunması gerektiği dile getiriliyor.

iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2012 Pazartesi 18:57:21
Güncelleme :21 Şubat 2012 Salı 16:55:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?