5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Uzmanlardan alışveriş uyarısı!

20 Eylül günü başlayacak olan Ramazan Bayramı öncesi uzmanlar bayram alışverişi yapacakların akşam saatleri yerine gündüz saatlerinde alışveriş yapmasını tavsiye ediyor.

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, bayramdan önceki son hafta olan bu haftada insanların bayram alışverişine hız verdiklerini belirterek, tüketicileri alışveriş konusunda dikkatli olmaya çağırdı. Özellikle Ramazan bayramlarında ikram edilen çikolata ve şekerleme ürünlerine dikkat çeken Mustafa Dinç, açıkta satılan ürünlerin asla tercih edilmemesini istedi.

Açıkta satılan ürünlerin bakteriyel açıdan büyük risk taşıdığını ifade eden Dinç, "Bu ürünler insanların yürüdüğü yerlerde açıktasatılıyor. İnsanlar yürürken yerden kalkan toz ve mikroplar bu ürünlerin üzerine yapışıyor. Ve siz bu ürünleri satın alıp misafirlerinize ikram ediyorsunuz. Yani misafirinizi kendi elinizle zehirliyorsunuz. Açıkta satılan çikolata ürünleri güneş altında çabuk erir ve eridiği zaman ambalajındaki bazı kimyasallar çikolataya geçebilir. Ya da tamamen bozulabilir. Baklava gibi tatlılarda ise bazı ürünlerde şeker yerine aspartam, ceviz içi yerine ise bezelye ya da leblebi tozu kullanılabiliyor. Bu nedenle sırf ucuz diye bu tür ürünleri alıp sağlığımızı bozmayalım. Misafirimize bu tür ürünler yerine hurma, kuruyemiş ya da ev yapımı tatlılar ikram edebiliriz" dedi.

ALIŞVERİŞİ GÜNDÜZ YAPIN

 Bayram için yapılan tekstil alışverişlerine de değinen Mustafa Dinç, insanların tekstil alışverişine akşam saatleri yerine gündüz saatlerinde çıkmasını tavsiye ederek, "Akşam saatlerinde ışıklandırmanın da etkisiyle ürünler, asıl renklerini göstermez ve daha canlı görünür. Aldığınız ürünü eve gidip baktığınızda hiç de istediğiniz renkte olmadığını görüyorsunuz. Bunun kanunen geri iadesi de yok. Ayrıca iftar sonrası bu tür alışveriş yapılan yerler çok kalabalık oluyor ve o sıkışıklıkta aldığınız ürünü deneme şansınız olmuyor. Bu nedenle sıkışık ve ışıklandırmanın iyi olmadığı akşam saatleri yerine daha sakin olan gündüz saatleri tercih edilmeli ve satın alınan ürün iyice denendikten sonra alınmalıdır. Ayrıca alışveriş son günlere bırakılmamalıdır. Eğer son günlere bırakılırsa esnafların elinde fazla çeşitte ürün kalmaz ve istediğiniz özellikte ürünü bulmakta zorlanabilirsiniz" şeklinde konuştu.

BAYRAM KREDİLERİNE ALDANMAYIN

Yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle insanların alım güçlerinin düştüğünü belirten Dinç, "Buna rağmen bayramda evimde bol ürün olsun, çocuklarım sevinsin diyen vatandaşlar alışveriş yaparken kredi kartlarına yükleniyor. Bu da bayram sonrasında aile bütçesinin sarsılmasına neden oluyor. Türkiye'de kredi kartı kullanıcılarının dörtte biri kartın asgarisini yatırarak ayı geçiriyor. Bunu fırsat bilen bankalarda bayram kredisi adı altında bu insanlara kredi imkanı sunuyor. İki günlük bir bayram için 3-4 bin TL kredi çeken vatandaşlar, her ay en az 300 TL'lik bir yükün altına giriyor. Bu nedenle aşırı ve gereksiz alışveriş yerine lüzumlu ve makul fiyatlı ürünleri almayı tercih etmeliyiz" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2009 Çarşamba 10:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?