6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Uzmanlardan tatilcilere uyarı!

İlk ve orta öğretim kurumları ile üniversitelerin tatile girmesinin ardından vatandaşlar soluğu tatil merkezlerinde alıyor. Uzmanlar, tatile özel araçlarıyla çıkacak tatilcileri uyararak, özellikle öğlen saatlerinde mümkünse araç kullanmamaları konusunda uyardı.

Yapılan araştırmalarda Türkiye'de en fazla trafik kazasının Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanması nedeniyle uzmanlar tatile özel araçlarıyla gidecek vatandaşları uyarıyor.

Uzmanlar, vatandaşların tatilin getirdiği coşkuyla dalgın, yorgun ve uykusuz kalabileceklerini, böyle durumlarda kesinlikle araç kullanmamalarını belirtirken, yolculuğa çıkmadan ya da yolculuk sırasında aşırı yağlı ve ağır yemekler yememelerini ve en az 3 saatte bir mola vermelerini tavsiye etti. Mola sırasında araçtan çıkılmasını ve küçük egzersizler yapılmasının sürücüyü ayık tutacağını ifade eden uzmanlar, derin nefesler alınmasının vücudun gereksinimi olan oksijenin alınmasına yardımcı olacağını ifade ediyorlar.

Uzmanlar, yola çıkacakların gidecekleri güzergahtaki yol durumu ve trafik yoğunluğunu hesaplayarak yola çıkması gerektiğini belirterek, trafikte sabırsız davranışlar sergilenmemesini ve aşırı hız yapılmaması gerektiğini vurguluyorlar. Aracı kullanacak olan sürücünün daha önceden yeterince dinlenmiş ve dinç olmasının önemine de değinen uzmanlar, kalp, tansiyon ve şeker hastalarının özellikle güneşin en etkili olduğu zamanlarda trafiğe çıkmaması gerektiğini, çünkü bu tür rahatsızlığı olan insanların kaza yapma riskinin normal insanlara göre daha fazla olduğunu kaydetti.

Yolculuk sırasında araçlardaki klimanın çalıştırılmasını ve araç içindeki sıcaklığın fazla yükseltilmemesini de ifade eden uzmanlar, sürücülerin yolculuk sırasında yanlarında mutlaka kaybedecekleri suyun temini için su ya da içecek taşımalarının faydalı olacağını dile getiriyor. Uzmanlar, yola çıkacakların mutlaka araçlarına yaz bakımı yaptırması gerektiğini de ifade ederken, araçların özellikle soğutma sistemlerinin mutlaka kontrol edilmesini, lastiklerinde sıcak havaya göre havalarının ayarlanmasının yararlı olacağını belirtiyorlar.

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 12:45:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?