3
Mayıs
2024
Cuma
KONYA

Uzun yola çıkacaklar, dikkat!

Sağlık Bakanlığı, yarın mesai saatinin bitimiyle başlayacak Kurban Bayramı ve yılbaşı tatili dolayısıyla sürücüleri uykusuz yola çıkmamaları ve sık sık mola vererek dinlenmeleri konusunda uyardı.

Sürücülerin uzun süre aç kalması durumunda dikkatlerinin daha çabuk dağılabildiği, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabildiğini belirten yetkililer, uzun yolculuklarda sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve gıda zehirlenmelerine maruz kalınmaması için güvenilir yerlerin tercih edilmesi ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesini önerdi.

Yolculuk sırasında beslenme konusunda şunlara dikkat edilmesi gerekiyor:

Karbonhidrattan zengin besinler gevşemeye neden olduğu için şeker yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminleri yönünden zengin taze meyve ve sebzeler tercih edilmeli, 

Uyanık kalmayı sağlayan et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz gibi gıdalar tüketilmeli, 

Suyun yanı sıra taze sıkılmış meyve suyu içmek sıvı ihtiyacını karşılıyor ve konsantrasyonu artırıyor 

Kafein içeren içecekler adrenalinin serbest kalmasına vestres düzeyinin artmasına neden olduğu için molalarda çay, kahve ve kolalı içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu tercih edilmeli.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Hamit Hancı da uykusu bozulmuş veya yorgun sürücüler, mola vermeden uzun süre araç kullananlar, gece, öğleden sonra veya uyuduğu saatlerde araç kullananlar, uyku yapan ilaç veya alkol alanlar, tek başına araç kullananlar, uzun, kırsal ve sıkıcı yollarda araç kullananlarla sık yolculuk edenlerin risk altında olduğunu açıkladı.

Geç kalma endişesi içinde olan, az uyuyan ve gece araba kullanan gençler arasında da uykuyla ilişkili kazaların yaygın olduğuna dikkat çeken Hancı, kamyon sürücülerinin de aynı risk altında bulunduğunu ve tüm ağır kamyon kazalarının en az yüzde 30-40'ında sürücünün yorgunluğunun önemli bir etken olduğunu açıkladı.

Hancı, uykusuzluktan kaynaklanan kazaların önlenmesinde alınması gereken önlemleri de sıraladı:


Sürücü iyi bir gece uykusu almalı. Bireysel farklılık göstermekle birlikte, ortalama sekiz saatlik bir gece uykusu gerekli
Uzun yolculuklar bir arkadaşla beraber yapılabilir. 

Yolcular yorgunluk belirtilerini fark ederek ya da aracı sırayla kullanmak suretiyle sürücüye yardımcı olabilirler, 

Her 150-160 kilometrede veya iki saatte bir düzenli molalar verilmeli, 

Alkol ve performansı azaltan ilaçlar kullanılmamalı. 

Radyonun yanı sıra pencerenin de açık tutularak sürücünün uyanık tutulması, mola vermek için güvenli bir yer bulunması, trafikten uzak, güvenli bir alana gidilerek sürücünün kısa bir süre uyumasının sağlanması, eğer gerekiyorsa kısa süreli uyanıklık için kahve veya başka kafeinli içecekler alınması gerekiyor.

Uzun tatillerde çok sayıda yaralanmalı ve ölümlü trafik kazaları meydana geldiğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı yetkilileri, olası bir kaza durumunda öncelikle ilk yardım eğitimi alanların müdahale etmesi gerektiğini açıkladı.

Acil ambulans için 112 servisi aranırken ise şunlara dikkat edilmeli:

Merkezden sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmeli, 

Kesin yer ve adres bilgileri verilirken olayın olduğu yere yakın bir caddenin ya da çok bilinen bir yerin adı söylenmeli, kimin hangi numaradan aradığı bildirilmeli, 

Hasta ya da yaralıların adı ve olayın tanımı yapılmalı, 

Hasta ya da yaralı sayısı ve durumu bildirilmeli, 

Herhangi bir ilk yardım uygulaması yapıldıysa nasıl bir yardım verildiği belirtilmeli
aa
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2006 Perşembe 12:28:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?