6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Vatandaşın krizden çıkma formülü

Yaşanan ekonomik durgunluk ve nakit para sıkıntısı, vatandaşı değişik yollar kullanmaya itiyor. Kredi kartına taksitle telefon, elektronik ve beyaz eşya alan vatandaşlar, aldıkları malları alış fiyatının altında satarak nakde çeviriyor.

Konya'da telefonculuk yapan Bilal Ürkmez, son birkaç aydır vatandaşların kendilerine gelip ellerindeki sıfır telefonları satmaya çalıştıklarını belirterek, "Nakit paraya sıkışan ve özellikle kredi kartı borcunu ödemekte zorlanan vatandaşlar alışveriş merkezleri, beyaz eşya ya da telefon bayilerinden taksitle aldıkları sıfırı telefonları, kutularını dahi açmadan faturasıyla birlikte bize getiriyorlar. Aldıkları sıfır telefonu alış fiyatın altında bize getirip satan vatandaşlar, nakit sıkıntılarını bir
nebze de olsa aşmaya çalışıyor. Özellikle bazı alışveriş merkezlerinin kredi kartsız taksit yapması ve taksitleri ileri ki aylara ertelemesi, bu satışların artmasına yol açtı. Örneğin taksitle 200 TL'ye alınan bir telefon bize getirilerek 150 TL'ye nakit olarak satılıyor. Biz de üzerine az bir kar payı koyarak satıyoruz" dedi.

Spotçuluk yapan Ahmet Yıldız ise, bazı vatandaşların beyaz eşya bayilerinden taksitle aldıkları beyaz eşya ve elektronik eşyaları mağazadan direk kendilerine getirdiğini ifade ederek, "Vatandaş, bayiden taksitle aldığı malı evine götürmeden direk bizim dükkana getiriyor ve satmaya çalışıyor. Taksitle bin 500 TL'ye alınan bir buzdolabını bize 800 TL'ye kadar satan vatandaşlar var. Vatandaş bir nevi kredi kartıyla peşin para çekip bankaya taksitle ödüyor. Bazı beyaz eşya bayileri de ellerindeki malı alış fiyatına bize satarak stoktaki malı nakit paraya çevirmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 11:00:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?