6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Vurgun mazot, rüşvet Glock

'Ahtapot Operasyonu'nda gözaltına alınanların sahte rapor almak için rüşvet olarak Glock marka silah verdikleri ortaya çıktı.

Konya polisinin 12 ilde düzenlediği "Ahtapot" operasyonunda gözaltında bulunan ve aralarında kamu görevlisinin de bulunduğu 60 kişi adliyeye sevk edildi.


Konya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri, yaklaşık 1.5 yıl süren çalışması sonunda 12 ayrı şirket üzerinden Y.Ç.'nin liderliğini yaptığı yolsuzluk ve kaçakçılık şebekesini düzenlediği operasyonla çökertmişti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Maliye ve Üniversite temsilcilerinin de görev aldığı operasyonda, Konya başta olmak üzere Antalya, İstanbul, Mersin, Ankara, Kayseri, Adıyaman, Gaziantep, Kırşehir, Yalova, Kütahya, Nevşehir ve 3 ayrı ilçede kamu görevlilerin de aralarında bulunduğu 60 kişi gözaltına alınmıştı.


Yolsuzluk ve kaçakçılık şebekesinin, ihalelere fesat karıştırarak hastane, Kredi Yurtlar Kurumu, Milli Eğitim ve Konya'da bulunan yaklaşık 600 okul ve yurdun ihalelerini alarak bu kurumlara kalitesiz, kaçak ve eksik akaryakıt verdikleri tespit edildi. Şebekenin, okul ve yurtlara verdikleri akaryakıtı bu kurumlarda çalışanlarla işbirliği yaparak çaldıkları ve devleti 150 milyon YTL zarara uğrattıkları iddia edildi. Şebekenin Cihanbeyli ilçesinde bir okuldan akaryakıt boşaltırken yangın çıkardığı ve bu yangını elektrik kontağından çıkmış gibi gösterdikleri belirlendi.

Operasyon kapsamında 200 ton kaçak akaryakıta el koyan polis, 3'ü hayalet silah olarak bilinen Glock marka olmak üzere 10 adet silah ele geçirdi. Şebekenin aldığı ihaleler arasından 140 ihaleye soruşturma açan polis, bu ihalelerde usulsüzlük yapıldığını ortaya çıkardı. ODTÜ ve TÜBİTAK'a gönderilen 54 numuneden 49'nun bozuk çıktığı öğrenilirken, şebekenin suçtan elde ettikleri belirtilen 10 milyon YTL'ye de el konulduğu belirtildi.


KOM'daki sorguları tamamlanan 2'si bayan 60 şüpheli sabah erken saatlerde sağlık kontrolü için Konya Numune Hastanesi'ne getirildi. Sağlık kontrolleri tamamlanan 13'ü kamu görevlisi 60 kişi geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi. Operasyonla kapsamında toplanan 50 dosya 30 bin evrak delil polisler tarafından adliyeye taşındı.


Örgüt lideri olduğu öne sürülen Y.Ç. adliye götürülüşü sırasında gazetecilere "Yargısız infaz yapmayın, mahkeme sonucu bekleyen, her şey mahkeme de belli olacak" dedi. Y.Ç.'nin 1990 yılında PKK terör örgütüne yardım ve yataklıktan 5 yıl cezaevinde yattıktan sonra şartlı tahliye olduğu öğrenildi.

İha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 05:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?