5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Vuslat Haftası'na ilgi büyük

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 731. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri düzenlenen sema gösterisi ile başladı.

12 Aralık’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi açılışını yapacağı Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Konya Valisi Ahmet Kayhan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Milletvekilleri, Hz.Mevlana’nın torunu Esin Çelebi ile yerli ve yabancı çok sayıda turist katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana’nın felsefesine bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirterek, "Dünyanın şu an, Hz. Mevlana’nın temsil ettiği düşüncenin daha iyi anlaşılmasına ve dediklerinin yapılmasına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var" dedi.

Konya Valisi Ahmet Kayhan ise Mevlana’nın Türk tarihinin medar-ı iftiharı olduğunu dile getirerek, "Ancak onun dünya görüşü milli kimliğinden sıyrılarak evrensel bir özellik kazanmıştır. Tüm dünya Mevlana’nın fikirlerini dikkatli incelemeli ve dersler çıkarmalıdır" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü de, Hz. Mevlana’nın mesajının evrensel bir nicelik kazandığını ifade ederek, "Hz. Mevlana dünyanın manevi sahiplerindendir. Mevlanasız bir Türk Kültürü düşünülemeyeceği gibi, onsuz bir dünya kültürü de eksik kalacaktır. Savaşların ve acıların pençesinde kıvranan dünyanın ona her zamankinden daha çok ihtiyacı var" diye konuştu.

17 Aralık’ın önemli bir dönemeç olduğunu kaydeden Sami Güçlü, "Bizler tarihi boyunca ayrı ayrı kültürdeki insanların bir arada kardeşçe yaşadığı bir milletiz. Bu renkli kültürümüzü yeni devletlerle birleşerek onlara da taşımalıyız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardında İstanbul Eski Türk Musikileri Topluluğu tarafından ilahi dinletisi verildi. Dinleti sırasında bayılan 2 kişiye sağlık görevlileri müdahale etti. Dinletinin ardından Sema gösterisi gerçekleştirildi. Sema topluluğunda küçük yaştaki semazenler dikkat çekti. Törenlere yabancı basın kuruluşlarının da ilgi gösterdiği gözlendi.

konya
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 10:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?