6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Vuslat törenleri 1 Aralık'ta başlıyor

Konya'da 1-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Hz. Mevlana'nın 735. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri hazırlıkları tamamlandı.

Törenler hakkında Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan tarafından Bea Otel'de basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Vali Osman Aydın, bu yılki törenlerde bir önceki törenlere nazaran bazı yenilikler olacağını belirterek, "Bu yılki Şeb-i Arus törenleri kapsamında hoşgörünün ve sevginin başkenti olan Konya'da Hacı Bektaş-ı Veli'yle Hz. Mevlana'yı buluşturmak istedik. Bu kapsamda bir yenilik olarak ilk defa bir semah gösterisi düzenlenecek. Bunu yapmaktaki amacımız Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rolü olan Hz. Mevlana gibi Hacı Bektaş-ı Veli gibi, Yunus Emre gibi zatları Konya'da buluşturmaktır" dedi.

ŞEB-İ ARUS DÜNYADAKİ EN ÖNEMLİ KÜLTÜREL FAALİYETTİR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Şeb-i Arus'un dünya üzerindeki en önemli kültürel faaliyetlerden birisi olduğunu ifade ederek, "Hatta bence en önemli kültürel faaliyettir. Ayrıca Konya'mızın bir kültür kenti olması için ve bu alanda bir marka haline gelmesi için bu törenler kentimiz açısından çok önemli. Şeb-i Arus ve sema, Konya'nın dünyaya açılan bir penceresi gibidir. Ve artık Konya 5 yıl öncesinin Konya'sı değil. O yıllarda törenlere 12 bin 15 bin kişi gelirken artık 50-60 bin ziyaretçiden bahseder hale geldik" şeklinde konuştu.

Belediye olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile uyumlu bir işbirliği içinde çalıştıklarını dile getiren Başkan Akyürek, "Bu törenler kapsamında belediye olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze her türlü desteği veriyoruz. Düzenlenen konserler, sergiler ve diğer faaliyetlerde uyumlu bir işbirliği içinde olacağız. Biz semanın gerçek manasından uzaklaştırılma çabalarını kesinlikle kabul etmiyoruz ve bunların önlenmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ın yayınladığı yazılı genelge gerçekten çok önemli bir adımdı. Kendisine teşekkür ediyoruz" şeklinde ifade etti.

BU YIL 52 BİN KİŞİ SEMA TÖRENLERİNİ İZLEYECEK

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, bu yıl sema programlarında gündüz yapılan törenlerin sayısını 5'e düşürdüklerini dile getirerek, "Her sema töreni ayin-i şerifin uzunluğuna göre 10 dakika fark ederek 2 saatte tamamlanacak şekilde icra edilecek.

Ayrıca bu yıl törenlerde bir ilk olarak Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Semah ekibi bir Bektaşi Cem Ayini gerçekleştirecek. Konya Türk Tasavvuf Topluluğu ise bir Kadiri Devranı icra edecek. Bunu yapmaktaki amacımız, Mevlevilikle ilgili
yapılan müziğin diğer tasavvuf ekollerine nasıl yansıdığını insanlara göstermek istiyoruz. Bu yıl gündüz icra edilen sema gösterilerinin sayısını azalttık ve 5'e indirdik. Kurban Bayramı arife günü ve bayramın ilk günü akşamları sema icra edilmeyecek. Bu yıl toplam 20 sema ayini düzenlenecek ve bu törenleri 52 bin kişi izleyecek. Geçen yıl 33 sema törenini 81 bin kişi izlemişti" diye konuştu.

1 Aralık'ta başlayan 17 Aralık'ta son bulan Vuslat Törenleri kapsamında sema törenlerinin yanı sıra, tasavvuf müziği konserleri, resim, fotoğraf ve çini sergileri, tiyatro gösterileri ve bu yıl gösterime girecek olan "Dinle Neyden" isimli Türk Filmi gösterimi yapılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 17:21:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?