6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Vuslat törenleri sorunsuz geçti

VUSLAT TÖRENLERİ SORUNSUZ GEÇTİ

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Hz. Mevlana'nın 736. Vuslat Yıldönümü Uluslar arası Anma Törenleri'nin sorunsuz yapıldığını belirterek, etkinliklere katkı sağlayacak tekliflere açık olduklarını söyledi.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 7-17 Aralık tarihleri arasında yapılan 736. Vuslat Yıldönümü Uluslar arası Anma Törenleri'ni değerlendirdi.

Vali Doğan, etkinliklerin sorunsuz bir şekilde yapıldığını ifade ederek, törenlerle ilgili bazı eleştirilere açıklık getirdi. Konuşmaların yapıldığı kürsünün arkasında merdivenlerin göründüğünü, bu alanda Konya'yı tanıtan bir figürün olması için tedbir alacaklarını kaydeden Vali Doğan, 17 Aralık gecesi salonda yaşanan hareketliliğin önlenmesi için tiyatro salonlarında olduğu gibi kapıların kapatılması yönünde teklifler geldiğini ancak bunun törenlerin kalitesini artırmayacağını bildirdi. Vali Doğan, ailelerin yanlarında getirdiği çocuklarla Mevlana Kültür Merkezi içindeki kreşte ilgilenildiğini, bu sayede törenlerde az sayıda çocuk olmasının sağlandığını dile getirdi. Vali Doğan, törenleri insanların daha iyi tanıdığı bir kişinin sunmasının izleyicilerle iletişim kurulmasını kolaylaştıracağını düşündüklerini ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, bir geleneği temsil eden vuslat programlarında esasa uymayan çok fazla değişiklik yapmanın mümkün olmadığını söyledi. Törenlerin bir turizm hareketi gibi algılanmasının Hz. Mevlana'nın mirasına saygısızlık olacağını belirten Başkan Akyürek, "Bakış açımız, bu geleneğin sadece Konya'ya değil dünyaya tanıtılmasıdır. Hz. Mevlana'nın dünyaya tanıtımı, onun hayatının tanınması, eserlerinin okunmasına vesile oluyor. Bakış açımız böyle bir değere hizmet etmektir. Bunu şehirler olarak da, kurumlar olarak da kullanmak kimsenin amacı olmamalı. Buna izin vermeyiz" dedi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, üniversite bünyesindeki Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunduğunu hatırlatarak, Mevlana Enstitüsü kurulması yönünde gelen isteklerin değerlendirildiğini söyledi.

İlk günden son güne kadar etkinlikler hakkında slayt gösteri eşliğinde bilgiler veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, törenleri 42 bin 432 kişinin izlediğini, 202 turizm şirketi ve seyahat acentesinin Konya'ya program düzenlediğini bildirdi. Çıpan, gelecek yıl yapılacak törenlerin için rezervasyonlara şimdiden başlandığını da hatırlattı.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan basın kuruşlarının temsilcileri etkinliklerle ilgili görüşlerini ve sorularını aktardı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2009 Pazartesi 16:28:01
Güncelleme :28 Aralık 2009 Pazartesi 19:10:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?