6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Vuslat törenlerini 60 bin kişi izledi

1-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Hz. Mevlana'nın 735. Vuslat yıldönümü etkinliklerini 60 bin kişi seyrederken, Mevlana Kültür Merkezi ve Mevlana Müzesi'nde 18 sergi açıldı.

Konya Valiliği tarafından 1-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikler hakkında bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıya Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Dençir Bedük, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, daire müdürleri ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Osman Aydın, 17 gün boyunca gündüz ve akşam olmak üzere 20 sema töreni gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu yıl gündüz sema programlarının sayısını azalttık. Kurban Bayramı'nın arefe ve birinci günü ise sema töreni gerçekleştirilmedi. Bu yıl, geçen seneki eksiklikler göz önüne alınarak bazı tedbirler aldık. Bu yıl da eksikliklerimiz var tabi ki ancak bu eksiklikler de göz önüne alınacak ve 736. Vuslat Yıldönümü etkinliklerine daha iyi hazırlanacağız" dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Vuslat Törenleri'nin dünya çapında bir marka haline geldiğini ifade ederek, "Bu yıl sema törenleri, internet sayfamız sayesinde tüm dünyaya canlı olarak verildi ve dünya çapında bir etki oluşturdu. 736. Vuslat Yıldönümü için ise çalışmalarımız şimdiden başladı. Önümüzdeki yıl ise gelen yabancı ziyaretçi sayısını artırmak için bazı çalışmalarımız olacak. Bu yıl uluslararası seyahat acenteleriyle sıkı ilişkilerimiz olacak. Gelen ziyaretçilerin yüzde 50'sinin yabancı olması için her türlü çalışmayı yapacağız" şeklinde konuştu.

TÖRENLERİ 60 BİN KİŞİ İZLEDİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan da, törenlerin merkezinde sema töreni olduğunu ifade ederek, "Ancak bu yıl semanın dışında gerçekleştirdiğimiz sanatsal etkinliklerle Konya'ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere Mevlana ve Mevleviliği anlatmak istedik. Bu kapsamda Mevlana Kültür Merkezi ve Mevlana Müzesi'nde 18 sergi açtık. Bu yılki en önemli etkinlik Fransız Profesör merhum Eva De Vitray Meyerovitch'in cenazesinin Konya'ya getirilip Üçler Mezarlığı'na defnedilmesi oldu" dedi.

Mustafa Çıpan, sema törenlerini yaklaşık 60 bin kişi izlediğini ifade ederek, "Bunlardan çoğunluğu İranlılar olmak üzere 6 bini yabancı ziyaretçiydi. Ayrıca törenleri 16 yabancı ülkenin büyükelçi, devlet adamları ve bu ülkelerden gelen heyetler de takip etti. Törenler için Konya'ya gelenler Mevlana Müzesi'ni de ziyaret etmeden Konya'dan ayrılmadı. Bu 17 gün boyunca Mevlana Müzesi'ni 53 bin 522'si yerli, 5 bin 906'sı yabancı olmak üzere toplam 59 bin 428 kişi ziyaret etti" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 16:16:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?