4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Yaban koyunlarına asker desteği

Yaban koyunlarının doğumu yaklaşınca hava jet üssünde alçak uçuş yasaklandı...
 
Konya Bozdağ'da koruma altındaki yaban koyunlarının doğum dönemi olan mayıs ve haziran aylarında aşırı gürültüden strese girip düşük yapmamaları için bir dizi tedbir alındı.

3'üncü Hava Jet Üs Komutanlığı, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve köy muhtarlarına birer uyarı yazısı gönderilerek gereken hassasiyetin gösterilmesi istendi. Stres ve korkuya neden olan aşırı gürültünün önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Konya Çevre İl Müdürü Nuri Kunt, 3'üncü Hava Jet Üs Komutanlığı'na uçaklarının alçak uçuş yapmamaları için de yazı gönderdiklerini belirtti. Sayıları her yıl daha da artan yaban koyunlarının ülke turizmi açısından büyük getiri sağladığını anlatan Kunt, yaşlı yaban koyunlarının av meraklıları tarafından tanesi 40 bin YTL'den avlanabildiğini hatırlattı.

Konya-Aksaray karayolunun 35'inci kilometresinde bulunan Bozdağ'da 1960'lı yıllarda sayıları 35'e kadar düşen yaban koyunları, koruma çalışmaları sayesinde 1200'e ulaştı. Kasım ve aralık aylarında çiftleşen yaban koyunlarının mayıs ve haziran ayı içerisinde doğum yapması bekleniyor. Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü de koyunların yavrulama dönemini sorunsuz geçirmesi için bazı tedbirler aldı. Yaban koyunlarının dış etkenlerden çok kolay etkilendiğini kaydeden İl Müdürü Nuri Kunt, Bozdağ'a yakın köy ve kasabaların muhtarlarına uyarı yazısı gönderdiklerini dile getirdi. Yaban koyunlarının rahat bir doğum dönemi geçirmeleri için gerekli her türlü tedbirin alındığını bildiren Kunt, "Hava üs komutanlığındaki alçak uçuştan kaynaklanabilecek yüksek ses ve karayollarındaki havalı korna hayvanları rahatsız edip yavru atmalarına sebep olabiliyor. Bu korunan türün daha sağlıklı, sayılarının daha yüksek bir şekilde gelişebilmesi için vatandaşlarımızın bu söylediğimiz kurallara uyması gerekiyor. Aksaray yolu güzergahını kullanan vatandaşlarımızdan havalı korna kullanmamalarını istiyor ve uyarıyoruz." ifadelerini kullandı.

zaman
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2007 Çarşamba 11:00:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?