4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Yağışlar Beyşehir Gölü'nü doldurmadı

Kasım ayında çiftçiyi memnun eden yağışlar, su seviyesi ile ilgili alarm zilleri çalan Beyşehir Gölü'nü doldurmaya yetmedi. Aralık ayının ilk günlerine rağmen yazdan kalan kuraklığın olumsuz etkileri bölgede hala hissedilmeye devam ediyor.

Konya'da Kasım döneminde en fazla yağış alan ilçeler arasında olan Beyşehir'de, bünyesinde yer alan Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü istenilen su seviyesine ulaşamadı. Kuraklığın izleri kış mevsiminin kendisini iyice hissettirdiği bölgede özellikle kıyı kesimlerde çok iyi görülebiliyor. Su seviyesinin düşmesi nedeniyle büyük gezinti yatlarının hareket kabiliyetini yitirdiği gölde daha küçük kapasiteli yatlar açıklara ilerleyebiliyor. Kıyılarda yaz mevsiminde oluşan küçük adacıklar ise hala görülmeye devam ediyor. Yaz aylarında ördeklerin yüzdüğü, balıkçı teknelerinin seyir halinde olduğu, su bisikletlerinin gezinti yaptığı göl kıyılarında şimdilerde küçük toprak parçaları kendini gösteriyor. Su seviyesinin beklenen ölçülere ulaşabilmesi için ise bölgenin kar yağışı hakimiyetine girmesinin gerektiğine dikkat çekiliyor.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, Kasım ayında görülen yağışların çiftçiyi rahatlatmasına rağmen Beyşehir Gölü'nü kurtarmaya yetmediğini söyledi. Son yağışların yörede yer altı sularına olumlu katkılar yaptığının gözlendiğini belirten Ersözlü, “Su kuyularındaki suların iki metre yükseldiğini duyuyoruz. Ama, aynı şeyi Beyşehir Gölü için söyleyemiyoruz. Sonbahar mevsiminin veda etmeye hazırlandığı şu günlerde çiftçi için çok büyük öneme sahip Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesi bizleri endişelendiriyor. Önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar olmadığı takdirde, tarımsal alanlar sulanamayacak, kıyılarda üretim yapan çiftçiler ise sulama yapabilmek ve göl sularından yararlanabilmek için daha uzun mesafeye borular uzatmak zorunda kalacak” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 12:29:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?