6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü

Konya Ovası'nda son iki haftadır etkili olan yağış, tarlasına ekim yapacak çiftçinin yüzünü güldürdü.

Bahar ve yaz mevsiminde neredeyse hiç yağış alamayan ve ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalan Konya Ovası'nda son iki haftadır etkili olan yağış, ekim yapacak çiftçiyi memnun etti.

Konya Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, Konya Ovası'nın beklediği yağışlara sonunda kavuştuğunu belirterek, "Cenab-ı Allah'ın rahmeti hem doğaya, hem de toprağa can verdi. Bu yağan yağışla birlikte çiftçimiz tohumlarını kuru toprağa değil nemli toprağa atacak. Toprakta ekim için yeterli nemin oluştuğuna inanıyorum.
Bu nemle ürünlerimiz yeşerecek. Bu da önümüzdeki yılın çiftçimiz ve ülkemiz için iyi geçeceğinin bir göstergesidir" dedi.

Yağan yağmura rağmen çiftçinin yaşanan kuraklık nedeniyle zor durumda kaldığını da dile getiren Faruk Çöklü, "İki yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçimiz gerçekten zor durumda. Toprakta nem var ama çiftçimizin elinde tarlasına ekecek tohumu, atacak gübresi ve traktörünü çalıştıracak mazotu yok. Hükümetimiz kuraklıktan etkilenen çiftçilere kuraklık yardımı yapacağını söyledi, ancak henüz ödemelere başlanmadı. Bayram sonrası bu ödemelerin yapılması halinde çiftçimiz tarlasına ürününü ekebilecektir. Ayrıca yaşanan kuraklık nedeniyle buğday ithalatı gündeme gelmişti. Bu yardımların yapılması hem ülkemiz, hem çiftçimiz, hem de milli ekonomimiz açısından çok yararlı olacaktır" dedi.

Konya Meteoroloji Bölge Müdürü Ertuğrul Şen ise, bu yıl bilhassa yaz aylarında neredeyse hiç yağış gerçekleşmediğini ifade ederek, "Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının ilk iki haftasında Konya Ovası'na neredeyse hiç yağış düşmedi. Ancak daha önceki hava tahmin raporlarında Ekim ve Kasım aylarında bölgemizde mevsim normallerinin üzerinde yağış gerçekleşeceğini belirtmiştik. Eylül ayının son iki haftasında bölgemizde gerçekleşen yağış miktarları, daha önceki yıllarda Eylül ayında gerçekleşen yağış miktarlarının neredeyse iki katına ulaştı. Konya merkezde metrekareye 35 kilogram yağış düşerken, Seydişehir ve Beyşehir'de ise metrekareye 65 kilogram yağış düştü" şeklinde konuştu.

BAYRAMDA YAĞIŞ YOK
Ertuğrul Şen, yağışlı havanın birkaç gün daha etkili olacağını tahmin ettiklerini dile getirerek, "Tahminlerimize göre yağışlı hava haftasonu ve Pazartesi günü de etkili olacak. Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günlerinde mevzi sağanak yağış geçişleri görülebilecek. Ancak Salı gününden itibaren ve peşi sıra gelen 5 gün içinde yağış beklemiyoruz. Hava sıcaklığı değerlerinde ise bu yaz mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık görülmüştü. Önümüzdeki 3 gün içinde ise sıcaklıklarda 1-2 derecelik düşüşler görülecek. Salı gününden itibaren sıcaklıklar mevsim normalleri seviyesine gelecek" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 14:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?