7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Yağışlarda Beyşehir'e yetmedi

Beyşehir Gölü'nü Eylül ayındaki rekor yağış da doldurmaya yetmedi.

Beyşehir Gölü Havzası'nda ekili pancar alanları ile yeni ekim sezonuna hazırlanan hububat üretimi yapılan tarlaları olumlu yönde etkileyen Eylül dönemi yağışları su seviyesi düşen Beyşehir Gölü'ne beklenen katkıyı sağlayamadı. Son yağışların özellikle kuruyan yer altı su kaynaklarına da olumlu yansımasının olduğu bildirildi.

Su hacminin düşmesi nedeniyle halen Konya Ovasına su veremeyen Beyşehir Gölü'nde Eylül ayında gelen yağışlar su seviyesinin yükselmesine yeterli gelemedi. 2007 yılının Eylül ayında toplam 13 kilogram yağış düşen Beyşehir'de, bu yılın aynı döneminde metrekareye düşen yağmur 80 kilograma yaklaştı. Geçen senenin aynı dönemine göre, 7 kat daha yüksek olan yağış bölgedeki tarım alanlarına olumlu yönde yansırken, Beyşehir Gölü'nün su seviyesine beklenen katkı olmadı. Beyşehir Gölü kıyısında yapılan su seviyesi ölçümünün yağış öncesi durumla yağış sonrası değerlerde bir farklılık oluşturmadığı belirlendi. Yetkililer, Beyşehir Gölü su seviyesine Ekim ve Kasım dönemindeki yağışların önemli katkılar yaratmasının beklendiğini kaydetti.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, Beyşehir Gölü Havzası'nın son yılların en bereketli dönemini yaşadığını dile getirdi. Ersözlü, bu yılın Eylül ayında bölgeye rekor ölçüde yağmur düştüğünü belirtti. Bu yağmurların yöre çiftçisine nefes aldırdığını, özellikle pancar çiftçisini sulama masrafından kurtardığını ifade eden Ersözlü, Beyşehir'in Konya'da Eylül ayında en fazla yağış düşen ilçelerin başında geldiğini söyledi. Ersözlü, "Bölgemize düşen rekor yağışların bir diğer olumlu yönü de yer altı su kaynaklarına yaptığı katkılar oldu. Toprak yağmura doydu. Bundan sonraki yağışların ise Konya Ovası için hayati öneme sahip Beyşehir Gölü su seviyesine olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2008 Çarşamba 15:44:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?