6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Yağmur çiftçiye nefes aldırdı

Çiftçilerin sulama birliklerinden su almak için sıraya girdiği bir dönemde yağan yağmurun, hububatta kaliteyi artıracağı belirtildi.

Meteoroloji Konya Bölge Müdürü Ertuğrul Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herkesin kuraklık konusunda konuştuğu bir haftanın sonunda gelen yağışların sevindirici olduğunu söyledi.

Pazar günü etkili olan yağışlarda, Konya merkeze 6 kilogram, Seydişehir'de 5 kilogram, Karapınar'a 3 kilogram, Ereğli'ye 7 kilogram, Çumra'ya 5 kilogram, Kulu'ya 8 kilogram yağış düştüğünü vurgulayan Şen, şunları kaydetti:

“Konvektif yani kararsızlık yağışları olduğu için bazı bölgelere daha fazla yağış düşerken, Cihanbeyli gibi bazı yerler 1 damla bile yağmur görmedi. Örneğin Beyşehir 1 kilogram yağış aldı. Çiftçilerin sulama birliklerinde su için sıraya girdiği bir dönemde düşen yağışlar, tarladaki ürünü rahatlattı. Tarımda istenen, beklenen yağış oldu. Mayıs ayında, bugüne kadarki yağışın toplamı ortalama 26 kilogram oldu. Bu rakam, geçen yılın 2 katı ancak uzun yıllar ortalamasının yaklaşık 14 kilogram altında.”

Şen, Mayıs ayının son günü ile Haziran'ın ilk günü olan hafta sonunda bölgede yeni bir yağışın olmasını beklediklerini bildirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur da “yağmurun damlası berekettir” diyerek, bu yağışların devamının gelmesi durumunda ciddi sorun yaşanmayacağını bildirdi.

Bu dönemdeki yağışların tanenin kalitesinin, öz oranının yükselmesini sağlayacağını ifade eden Hepokur, “Ürün, cılız kalıp yemlik olmaktan kurtulacak sanayi ürünü olarak kullanılabilecek” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 13:56:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?