6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Yalçındağ: Krizden çıkış hızlı olmayacak

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Yalçındağ, krizden Türkiye'nin etkilenmemesinin mümkün olmadığını belirterek, "Bugün hem dünya, hem de Türkiye olarak en kötüyü geride bıraktık. Ama bu durum karşısında krizden çıkışın hızlı olacağını söylemek yanlış olur" dedi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük ekonomik buhranını geçirdiğini ve 1920'lerde yaşananların yaşanmaması için bazı önlemler aldığını belirterek, "Bu krizden Türkiye'nin etkilenmemesi mümkün değildi. İlk çeyrekte yüzde 13'lere varan küçülmeler yaşandı ve ihracatımızda önemli daralmalar görüldü. Ama bugün hem dünya, hem de Türkiye olarak en kötüyü geride bıraktık. Ama bu durum karşısında krizden çıkışın hızlı olacağını söylemek yanlış olur.

Belki en kötüsünü geride bıraktık ama kriz öncesi ekonomik canlılığa kavuşmamız için önümüzde uzun bir zaman var. Türkiye bu krizden finansal olarak etkilenmedi. 2001'de yaşadığımız finansal kriz sonrası alınan tedbirler bugün ülkemizde bir finans krizi yaşanmasını engelledi. Ancak o yıllarda krizden kurtulmak adına yurt dışına açılınmıştı. Bugün ise dünya konjonktürü buna müsait değil. Artık pazar imkanları daraldı. İşsizlik arttı, ihracat daraldı. Ancak bu ortamın artı bir getirisi faizlerin düşük seyretmesi. Bu yatırımcılara önemli bir fırsat sunacak. Yatırımcılar için uygun ortamı sağlamak için biz neler yapmalıyızı düşünmeliyiz. Krizin ilk dönemlerinde tüketimi artırma adına ekonomide uygulanan gevşeklik, faiz politikası üzerinde baskı uyguluyor. Bizim iş adamları olarak beklentimiz güven, istikrar ve öngörü. Ayrıca bu öngörüyü sağlamak adına hazırlanan orta vadeli ekonomi programını bekliyoruz" şeklinde konuştu

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 16:11:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?