6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Yapım hataları minareleri yıkıyor

YAPIM HATALARI MİNARELERİN ZARAR GÖRMESİNE NEDEN OLUYOR

Uzmanlar, yaşanan en ufak deprem ya da şiddetli rüzgarlarda minarelerin zarar görmesinin, minarelerdeki yapım hatasından kaynaklandığını ve bunun ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar, minarenin klasik İslam mimarisinin değişmez bir parçası, adeta bir simgesi haline geldiğini belirterek, "Öyle ki cami yapılırken minareye ayrı bir önem verilmekte ve cami ile minare ayrı düşünülememektedir. Ancak günümüzde yapılan birçok minare yapı statiğine aykırı bir biçimde yapıldığı için ciddi tehlikeler içermektedir. Temele dayanan kesitinin minarenin boyuna oranla küçük olması başlı başına bir olumsuzluktur. Statik kabuller açısından minare

bir ucu boşta, bir ucu temele bağlı olan bir çubuk gibi düşünülebilir. Bu durum ise minarelerde önemli yer değiştirmelere yol açabilmekte, yapının salınımını artırmakta ve yapıyı daha narin bir hale getirebilmektedir" dedi.

 

ESKİ USUL YAPILAN MİNARELER RİSK TAŞIYOR

Bu konudaki en büyük yanlışın denetimsizlik olduğunu dile getiren Ali Çınar, "Sağlam yapılar, doğru proje ve doğru uygulama ile olur. Yapılarda proje hatası, nadir rastlanan bir olaydır çünkü projeler yetkili kurumlarca defalarca kontrol edilmektedir. Burada asıl sorun yapım aşamasındaki hatalardır. Günümüzde minare, kubbe ve şadırvan işçilikleri hala eski usullerle ve geleneksel işçilikle yapılmaya devam ediyor. Oysa ki betonarme yapılarda binanın en az 6'da birinin toprak altında kalması hatta mümkünse

daha da derine indirilmesi şarttır. Ancak minarelerde bu kurala çok fazla uyulmadığını görüyoruz. Çoğunlukla yüzeysel temellerle yapılar inşa ediliyor. Bu da yapının yıkılmasını daha da kolaylaştırıyor" şeklinde konuştu.

 

KESME TAŞLA YAPILAN MİNARELER RİSK İÇERİYOR

Minarelerin birçoğunun hala kesme taşlardan yapıldığını ifade eden Çınar, "Minarede kullanılan taşın sağlam olması, o yapının da sağlam olacağı anlamına gelmez. Çünkü yapı sistemlerinde her parça ayrı çalışır ve sistemin salınımı yüksek oluyorsa olumsuzluklar mutlaka ortaya çıkacaktır ve minare deprem veya şiddetli rüzgarda zarar görecektir. Betonarme minareler de yapılmaktadır ancak bunlarda da betonarme hesap ve yapı teknikleri düzgün hesaplanmadığı taktirde risk devam etmektedir" şeklinde ifade etti.

 

YAPIM HATALARI MİNARELERİN ZARAR GÖRMESİNE NEDEN OLUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2010 Pazar 10:54:04
Güncelleme :21 Şubat 2010 Pazar 14:47:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?