6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Yaşlı kadın pembe kimliğine kavuştu

Konya'nın Altınekin ilçesinde nüfus kayıtlarına erkek olarak yazıldığı için 20 yaşındayken askere çağırılan yaşlı kadın, 59 yıl sonra kadın olduğunu ispatlayarak pembe nüfus cüzdanına kavuştu.

Altınekin ilçesi Dedeler beldesinde yaşayan 79 yaşındaki Saliha Gürsoy, 19 Mayıs 1929 tarihinde dünyaya geldiğinde kimliğine yanlışlıkla ismi Salih ve cinsiyeti erkek olarak yazıldı. Köyde yaşadığı için durumu fark etmeyen Saliha Gürsoy, yapılan yanlışı 1949 yılında askere çağırılınca anladı.

Çağrı üzerine askerlik şubesine gittiğini ve görevliye durumu anlattığını ifade eden Saliha Gürsoy, "Oradaki görevli beni geri gönderdi ancak yapılan hata düzeltilmedi. Kimliğimde erkek yazması yüzünden evlendiğim Mustafa Gökmen'le ne resmi nikah kıyabildik, ne de onun soyadını alabildim. Bugün 5 çocuğum ve 17 torunum var" dedi.

59 yıl sonra Altınekin ilçesi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açarak yanlışın düzeltilmesini isteyen Saliha Güney, "Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gürbüz'ün talebi üzerine hakim Barbaros Bozkurt tarafından Konya Numune Hastanesi'ne gönderildim. Buradan kadın olduğuma dair raporu aldım ve mahkemeye sundum. Aradan geçen 59 yılın ardından pembe nüfus kağıdımı aldım ve çok mutluyum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 12:51:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?