30
Nisan
2024
Salı
KONYA

Yaz için kar depolandı

YAZ İÇİN KAR DEPOLANDI

Konya'nın Derebucak ilçesindeki Kocadağ'ın zirvesinde bulunan ve halk arasında "Cula deliği" olarak adlandırılan 50 metrelik derinliğe sahip yer altı mağarasına yaz mevsiminde kullanılmak üzere kar depolandı.

Bazı bölgelerde olduğu gibi Konya'nın Derebucak ilçesinde de yaz mevsiminde serinlemek, düğün, festival gibi çeşitli etkinliklerde davetlilere ikram edilmek üzere geleneksel olarak düzenlenen kar depolama geleneği halen devam ediyor. Derebucak Belediye Başkanı Bahattin Özdemir, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların katılımıyla dağdaki karlar çuvallarla taşınarak Cula deliğine depolandı.

İlçede kar depolama geleneğinin yaklaşık 150 yıldan bu yana devam ettiğini belirten Belediye Başkanı Özdemir, "Bundan sonra da bu gelenek var olmaya devam edecektir. Bu bölgede yaklaşık kar doldurulabilecek derinlikleri 50 metreyi bulan 5 adet çukur bulunuyor. Bunlardan Cula deliğine ilkbahar mevsiminin başlaması ile birlikte çevresindeki karlar doldurularak, yaz mevsimi için depo ediliyor. Buraya önce araçlarla, ardından yaya olarak uzun bir mesafenin katedilmesinden sonra ulaşılabiliyor. Deliğe

karların basılmasının ardından beyaz örtünün erimemesi için üzeri ladin ağacı pürleriyle kapatılıyor, yaz döneminde ise 30-40 metre uzunluğundaki özel merdivenler sayesinde içeriye girilerek karlar çıkarılıyor" dedi.

YAZ İÇİN KAR DEPOLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2011 Pazartesi 11:55:03
Güncelleme :7 Mart 2011 Pazartesi 23:16:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?