6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Yazma eser kardeşliği

Dubai'deki Cuma El Macit Kültür Merkezi ile Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi arasında imzalanan anlaşmayla ilk olarak 2 milyon 250 bin sayfalık elyazması eserin dijital kopyası takas edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, önemli bir projeyi hayata geçirdi. Bakanlık bünyesindeki Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, Dubai'de bulunan Cuma El Macit Kültür Merkezi ile her iki kütüphanenin koleksiyonlarında bulunan yazma eserlerin dijital kopyalarının taraflar arasında değişimini içeren bir anlaşma yaptı. Projeyle, kütüphanelerin zenginliğinin artırılması hedefleniyor. Dubaililer Konya'ya, Osmanlı Türkçesiyle yazılmış, Türk kültürünü ilgilendiren eserleri veriyor. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi, Sadreddin-i Konevî, Nasreddin Hoca gibi müelliflere ait eserlerin Türkiye'ye getirilmesi öncelikli hedef. Cuma El Macit'e ise Arapça, Farsça eserler, fıkıh, hadis ve diğer bazı dini ilimlerle ilgili kitapların dijital kopyaları verilmeye başlandı. Ayrıca şu anda Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde kullanılan ve patenti bir Türk firması tarafından alınan dijital fotoğraflama ünitesinin aynısı Dubai'deki kültür merkezinde kurulacak. Cuma El Macit Kültür Merkezi Genel Sekreteri Ammar Emin El Daddo, "Attığımız adımın yakınlaşmamızı, kardeşlik duygularımızın canlanmasını sağlayacağına inanıyorum." dedi.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, anlaşma sayesinde Arap ülkelerindeki Türk-İslam kültürüne ait eserlerin önemli bir kısmının Türkiye'de toplanacağını vurguladı. Şahin, "Kültür merkezi uzmanları Arap ülkelerinde Osmanlı ve Türk-İslam kültürüne ait ne bulurlarsa bize gönderecekler." diye konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 19:37:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?