6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Yeni gezinti teknesi suya indirildi

Beyşehir Gölü'nde su derinliğinin düşmesinin yat turizmini olumsuz etkilediğini belirleyen işletmeciler, bölgeye sığ sularda yüzen tekneler getirmeye başladı.

Beyşehir Gölü'ne sığ sularda yüzebilen yeni bir gezinti yatı indirildi. Yat sahibi Ahmet Bülbül, yeni yatın su derinliğinin 80 santim olduğu bölgelerde de seyir yapabilecek özellikte olduğunu belirterek, "Yaz döneminde gölde su seviyesi aşırı derecede düştüğü için büyük yatlarımız seyir yapamaz hale geliyordu. Onun için sığ sularda yüzebilen, daha hızlı seyredebilen bir gezinti yatını Beyşehir Gölü ile buluşturmak zorunda kaldık" dedi.

Bülbül, yaz aylarında tarımsal sulamanın artması ile birlikte Beyşehir Gölü'nden çok fazla su alımının yapıldığını, bunun da yat turizmini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Bu yıl Gembos Derivasyonu'ndan yapılan su takviyesine rağmen Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesinin geçtiğimiz yıllara göre daha az seviyede olduğunu vurgulayan Bülbül, "Göldeki su seviyesi ilkbahar dönemine rağmen beklenen ölçüde değil. Konya Ovası'na şu an gölden su veriliyor, önümüzdeki aylarda ise Isparta yöresindeki tarım arazileri için su pompaları devreye girdiği zaman seviye daha da aşağılara inecek. Haliyle yat turizmi yapan işletmeciler olarak bundan tedirgin oluyoruz. Mevcut yatımızın su yüzeyinde ilerleyebilmesi için derinliğin en az 1.5 metre olması gerekiyor. Yaz aylarında ise su derinliği güzergahımız üzerindeki bölgelerde zaman zaman 1 metrenin altına bile iniyor. Bu durumda gölde yatlarımız ilerleyemiyor, hareket kabiliyeti bulamayarak tabana saplanıyor. Geçen yıllarda yatlarımız birçok kez bunu yaşadı, çamura saplandığı için hareket edemeyen yatlarımızı balıkçı tekneleri ile kıyıya çektirmek zorunda kaldık. İşte bu sene de aynı endişeleri yaşadığımız için sığ sularda yüzebilen bir tekneyi Beyşehir Gölü ile buluşturduk. Bu teknemizi Antalya Manavgat'tan getirdik ve 80 santim derinliğindeki sularda yüzme kapasitesine sahip. Ayrıca büyük yatlarımıza göre daha hızlı seyredebiliyor. Yaklaşık 40 yolcu kapasiteli olan bu yeni yatımız 12 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde. Yaz aylarında büyük yatlarımızı su seviyesi düştüğü zaman kullanamadığımız durumlarda, bu teknemiz devreye girecek" dedi.

Beyşehir Gölü'nde yat turlarına bu yıl ilginin daha da arttığını belirten Bülbül, yeni gezinti yatının artan talebi karşılamak amacıyla da değerlendirileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle önümüzdeki 4 gün her saat gölde turumuz var. Bu yeni yatımız için daha göle inmeden tur için 3 rezervasyon birden aldık. Beyşehir Gölü'ne kazandırdığımız gezinti yatı ile bölgemizdeki yat turizminin daha da gelişeceğini ümit ediyoruz. Yat turizminin gelişmesi ise Beyşehir'in ekonomisine önemli katkılar sağlıyor."

Öte yandan, bir TIR üzerinde kıyıya getirilen yeni gezinti yatı vinç vasıtasıyla Eşrefoğlu Köprüsü üzerinden göle indirildi. Kıyıda kalabalık bir meraklı gurubunun da büyük ilgi ile izlediği yata, indirildiği suda daha sonra deneme sürüşü yaptırıldı.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 15:12:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?