6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Yeraltı sularında tehlike sinyalleri!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'daki yer altı su seviyesinin 1 ila 3 metre arasında azaldığını belirterek, Atık Su Arıtma Tesisleri'nin hizmete girmesiyle önemli ölçüde su tasarrufu sağlanacağını söyledi.

Başkan Akyürek, Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü Daire Başkanları'yla bir araya gelerek KOSKİ'nin yatırımlarını değerlendirdi. Atık Su Arıtma Tesisleri'nde gerçekleşen toplantıya KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Sorgun ve KOSKİ Daire Başkanları katıldı.

Tuz Gölü'nün kurtarılması projesinin en önemli ayağı olan Konya Atık Su Arıtma Tesisleri'nin inşasının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Başkan Akyürek, "Türkiye'nin en önemli Atık Su Arıtma Tesisi olarak gördüğümüz bu tesisin yapımı ve sonuçlandırılması ana hedefimiz. Kısa bir sürede bitirilmesi için çaba gösteriyoruz. 2008 yılı içerisinde inşallah faaliyete geçmiş olacak ve Türkiye'nin en önemli çevre sorunlarıyla irtibatlı bir proje hayata geçmiş olacak. Bu konuda arkadaşlarımızın bugüne kadar göstermiş olduğu gayret, yoğun mesai, emek nedeniyle bütün KOSKİ görevlisi arkadaşlarımıza, çalışanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

2007 yılında küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucu Konya'da yer altı suyunun 1 ila 3 metre çekildiğini de hatırlatan Başkan Akyürek, "Konya içme suyunun yüzde 90'ını yer altı sularından temin ettiği için, gelecekteki içme suyu vizyonu ile ilgili özellikle Mavi Tünel'den içme suyunun karşılanması konusunda Devlet Su İşleri nezdinde yürütülen çalışmalar belli bir aşamaya geldi. 2007 yılı içerisinde yaptığımız incelemelerde ve değerlendirmelerde yer altı su kaynaklarındaki azalmanın devam ettiğini gözlemledik. Meram, Karatay ve Selçuklu ilçelerimiz sınırları içinde yaptığımız değerlendirmelerde kuyuların 2007 yılı içerisinde de 1 ila 3 metre arasında çekildiğini, çekilmenin devam ettiğini ve küresel ısınmanın neticelerinin yer altı suları açısından yaşamakta olduğumuzu görüyoruz. Konyamızda şu anda bir su sıkıntımız, su kesintimiz yok. Ama mutlaka suyun tasarruflu kullanılması, modern sulama sistemlerinin mutlaka hayata geçirilmesi, tarımda da ev ve sanayi kullanımında da büyük bir gereklilik. Ayrıca yakın zamanda faaliyete geçecek Atık Su Arıtma Tesisleri sayesinde su konusunda önemli ölçüde tasarruf sağlayacağız" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 15:08:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?