3
Mayıs
2024
Cuma
KONYA

Yılbaşı hindileri cep yakacak!

Geçen yılbaşı hindinin tüketici kilogram satış fiyatı 5-6 YTL seviyelerindeydi. Bu yıl hindi fiyatının geçen yılbaşına göre yüzde 30-40 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Konya'da geçen yıl çiftçilerin 50-100-200 başlık gruplar halinde, meralarda yaptığı hindi yetiştiriciliği, kuş gribi nedeniyle tamamen bitti. Bu durumun arzda yaşanan azalmaya bağlı olarak, yılbaşı hindilerinin fiyatını artıracağı belirtiliyor.

Çumra Tarım Meslek Lisesi Müdürü Mehmet Albayrak, tarımsal faaliyetlerin yaygın olduğu Çumra ilçesindeki okullarının,
bölgeye bilinçli genç çiftçiler kazandırmak ve yeni gelişen tarım tekniklerini uygulayıp çiftçiye yol göstermek için kurulmuş bir okul olduğunu belirtti.

Okulun, öğrencilerin teoride öğrendiklerini pratiğe dökebilmeleri için, ziraati çalışma yapılan bir çiftliğe de sahip olduğunu anlatan Albayrak, önceki yıllarda, Mayıs ayında İzmir'deki sertifikalı hindi civcivi üreten bir firmadan civciv satın alıp, isteyen çiftçilere ''palaz'' aşamasına gelmiş civcivleri, belli fiyatlardan verdiklerini, Eylül'den itibaren de ellerinde kalan besili hindileri piyasaya sattıklarını anlattı.

İTLAFLAR KORKUTTU

Çumra'daki hindi yetiştiriciliği yapan kişilerin tamamına yakınının, bu yıla kadar, hindi palazını kendi okullarından temin ettiklerini vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

''Geçtiğimiz kış ortaya çıkan kuş gribi ve ülkenin çeşitli yerlerinde başlayan kanatlı hayvan itlafı, büyük bölümü açık alanda, yani merada yapılan hindi yetiştiriciliğini tamamen bitirdi. Çumra'da en başta meraya dayalı hindiciliği biz yapıyorduk, biz bile faaliyetlerimizi durdurduk. İtlaf durumunda bir hindi için devlet 10-15 YTL ödüyor. Ancak vatandaşa ortalama bir hindinin maliyeti en 30-35 YTL. Böyle olunca vatandaş, 'İtlaf yapılırsa çok zarar ederim' düşüncesiyle, hindi yetiştiriciliğini tamamen bıraktı. Bölgemizdeki hiç bir çiftçi de, imkanları yeterli gelmediği için hindi üretimini kapalı ortama taşıyamadı.''

İLÇEDE ÜRETİM TAMAMEN DURDU

Albayrak, önceki dönemde her yıl yaklaşık 1500 hindi civcivi yetiştirip çiftçilere verdiklerini ya da kendilerinin beslediğini, yaklaşık 30 ton beyaz et üretimi anlamına gelen bu üretimi tamamen durdurduklarını söyledi.

Kuş gribinden önce, bölgede hindi yetiştiriciliğine talebin her geçen yıl biraz daha arttığını vurgulayan Albayrak, ''Ancak, çiftçilerimiz hindi
yetiştiriciliğini bir anda bıraktı. Yüksek et verimine sahip hindi civcivlerini, yumurtasını dışardan ithal eden İzmir'deki civciv üretim tesisinden alıyorduk. Bu yıl İzmir'deki firma da üretim yapamadı. Pazar bulamadılar, bizi defalarca arayıp 'bu yıl civciv almayacak mısınız?' diye sordular. Kuş gribi herkesi korkuttu'' dedi.

Albayrak, ülkede hindi arzının büyük bölümünü karşılayan açıkta mera hindiciğinin sona ermesi ve kurulan modern çiftliklerde yapılan hindi yetiştiriciliğinin, kısa dönemde bu açığı kapatamaması nedeniyle bu yıl fiyatların kesin olarak yükseleceğini belirterek, ''Geçtiğimiz yılbaşı hindinin tüketici kilogram satış fiyatı 5-6 YTL seviyelerindeydi. Bu yıl hindi fiyatının geçen yılbaşına göre yüzde 30-40 oranında artacağı tahmin ediliyor'' diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2006 Salı 17:13:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?